Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Október 28. 05:00, vasárnap | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Évtizedeket nyerhetnek a nemdohányzók

Évtizedeket nyerhetnek a nemdohányzók

Drasztikusan csökken a korai halálozás kockázata a nőknél, hogyha még 40 éves koruk előtt abbahagyják a dohányzást - állapította meg egy nagyméretű tanulmány, amely mintegy 1,3 millió nő adatait vette szemügyre. Azoknál a nőknél pedig, akik még 30 éves koruk előtt abbahagyják a dohányzást, 97 százalékkal csökken a korai halálozás kockázata - számol be aThe Telegraph.

A The Lancet című szakfolyóiratban publikált eredmények szerint azok, akik egy életen át dohányoznak, akár évtizedekkel korábban halhatnak meg, mint nemdohányzó társaik. Amennyiben még 30 éves koruk előtt hagyják abba a dohányzást, úgy mindössze egy hónap a hátrányuk az élettartamot illetően, hogyha 40 éves koruk előtt, akkor egy év.

A korai halálozás legfőbb okai: a tüdőrák, a krónikus tüdőbetegségek, a szívbetegség vagy a szélütés. A kockázat jelentősen megnövekszik a füst mennyiségének emelkedésével, de még azoknál is duplájára nő az említett betegségek kialakulásának kockázata, akik kevesebb mint tíz szál cigarettát szívnak el egy nap.

A több mint egymillió nő bevonásával készült tanulmány rámutat, hogy a dohányosok legalább egy évtizedet veszítenek életükből.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.