Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. November 22. 17:37, kedd | Belföld
Forrás: mti

Veszprém Blues Fesztivált rendeznek jövő áprilisban

Veszprém Blues Fesztivált rendeznek jövő áprilisban

Négy Grammy-díjas blueselőadóval, mintegy negyven fellépő több mint ötven koncertjével, kiállításokkal, workshopokkal, beszélgetésekkel várja az érdeklődőket 2023. április 13. és 16. között a műfaj eddigi legnagyobb magyarországi eseménye, a Veszprém Blues Fesztivál, amelyet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként rendeznek meg.

A négy nap során színpadra lép a Rolling Stonesszal platinalemezt jegyző harmonikás, Sugar Blue, az egyedülálló énekhangjáról és szájharmonika-játékáról híres Rick Estrin, a brit blues hagyományait megreformáló gitáros, Matt Schofield, a közönségkedvenc Big Daddy Wilson, valamint a műfaj nagy ígérete, Buffalo Nichols is - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

A most 73 éves Rick Estrin San Franciscó-i énekes-szájharmonikás a Little Charlie & the Nightcats-ből alakult Rick Estrin & the Nightcats frontembereként lett ismert nemcsak Amerikában, hanem világszerte. Humorral átszőtt színpadi jelenlétével Estrin és csapata a bluesfesztiválok egyik kedvelt résztvevője.

A jövő bluesát hozza Veszprémbe Buffalo Nichols. A fiatal énekes-gitáros hosszú éveken keresztül próbálta összehangolni ősei zenei hagyományát a kortárs bluesélet normáival. Alkotói válságát egy hosszú hátizsákos utazás oldotta fel: Nyugat-Afrika és Kelet-Európa olyan hatást gyakorolt rá, amelynek eredménye az év debütáló albuma lett 2022-ben.

Matt Schofield hitelességével, tudásával, dallamos gitárjátékával a bluesszíntér meghatározó alakja. A brit születésű, az Egyesült Államokban élő művész feszegeti a határokat, és folyamatosan átformálja a hagyományos blues határait. Jövő tavasszal triójával érkezik Veszprémbe, ahol két koncertet is ad.

Sugar Blue-t a harmonika Jimi Hendrixeként szokás aposztrofálni. A párizsi metróban zenélt, amikor Mick Jagger meghallotta, és meghívta a Rolling Stones lemezfelvételére. Szenvedélyes játéka a hetvenes-nyolcvanas évek valamennyi Stones-lemezén hallható, de dolgozott együtt Bob Dylannel, Prince-szel és Willie Dixonnal is. Idén megjelent szólólemezén ötvöződik a modern rhythm & blues, a funk és a fúziós dzsessz.

A kiváló olasz bluesgitáros, Roberto Luti a Playing for Change mozgalom meghatározó alakja. Veszprémbe a New Orleans-i gitáros-dalszerző-énekessel, Luke Winslow Kinggel érkezik, akinek munkássága a Mississippi delta bluest, a népzenét, a hagyományos dzsesszt és a rock & roll gyökereit ötvözi.

Big Daddy Wilson első stúdióalbumát egy magyar kiadó, a Crossroads adta ki; a meleg, lélekkel teli énekhangjáról ismert énekes a hazai bluesélet kedvelt alakja.

A holland T-99 a Braindogsból ismert Mischa den Haring triója, amely a rock 'n' roll, a blues, a country, a surf és a soul keverékét játszva az európai színtér bohém szereplője.

A műfaj kiemelkedő hazai képviselői közül Little G Weevil, a Black Circle Orchestra és a Jambalaya is színpadra lép a fesztiválon.

A Veszprém Blues Fesztivál fő helyszíne a Hangvilla és az Expresszó lesz, míg a Papírkutyában ingyenes akusztikus koncertek várják az érdeklődőket. A koncertek mellett kiállítások, pódiumbeszélgetések, open stage, esténként pedig all stars jam sessionök teszik teljessé a fesztivált.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.