Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Június 25. 07:36, csütörtök | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Változatlan a terrorista fenyegetés a világban

Változatlan a terrorista fenyegetés a világban

Változatlan a terrorista fenyegetés a világban, nő a fehér felsőbbrendűséget hirdetők támadásainak száma - olvasható az amerikai külügyminisztérium szerdán kiadott, terrorveszélyt elemző éves jelentésében.

A dokumentum megállapította: "a terrorfenyegetés veszélye változatlan", és Irán továbbra is támogatja a szélsőséges csoportokat szerte a világban. Az amerikai külügyminisztérium szerint így van ez annak ellenére, hogy Irakban és Szíriában az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, továbbá az al-Kaida és maga Irán is jelentős veszteségeket szenvedett el tavaly.

A dokumentum utalt arra is, hogy 2019-ben a terrorizmust segítő több vezetőt likvidáltak, és az Egyesült Államok szankciókat foganatosított Irán és a segítői ellen a Közel-Keleten. Az összeállítás konkrétan az iráni Forradalmi Gárda és a Hezbollah libanoni síita szervezet ellen hozott büntetőintézkedéseket emelte ki.

A külügyi jelentés annak fontosságát is aláhúzta, hogy megszaporodtak az Iszlám Állammal valamilyen kapcsolatban álló terrorcsoportok Afrikában és Dél-Ázsiában. Amerikai álláspont szerint e csoportokat Irán segíti.

A tárca szakértői szerint az Iszlám Állam vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi tavalyi szíriai likvidálása után a szervezet "alkalmazkodott a körülményekhez, és több csoportot létrehozva hajt végre támadásokat világszerte, terrorakciókra ösztökélve a szervezethez vagy terrorcsoportokhoz nem tartozókat is".

"Az iráni rezsim és támogatói továbbra is globális szinten terveznek és követnek el terrorakciókat" - fogalmazott a dokumentum.

A külügyminisztérium szerint megszaporodtak az egykor Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorszervezetből "kinőtt" csoportok által vállalt terrorcselekmények, és a fehér felsőbbrendűséget hirdetők által, vagy az ő nevükben elkövetett rasszista támadások is.

Különösen aggasztónak minősítette a dokumentum a fehér nacionalisták által elkövetett támadásokat.

"A faji vagy etnikai megfontolásból elkövetett terrorakciók ténye, kiváltképp a fehér felsőbbrendűséget hirdetők terrorizmusa továbbra is komoly kihívást jelent az egész világ közösségei számára" - olvasható a jelentésben, amely ezzel összefüggésben az Egyesült Államokban, Új-Zélandon és Németországban tavaly elkövetett támadásokat hozta fel példaként.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése