Hírek
2012. December 31. 09:46, hétfő |
Életmód
Forrás: mno.hu
Szilveszter: hogyan válasszunk jó pezsgőt?
A pezsgők három gyártási technológiájából kialakuló három alapvető minőségi kategóriát az árak ismeretében viszonylag könnyű behatárolni.
Egész rövid pezsgőtanfolyamot kell csak végighallgatni ahhoz, hogy az alapismereteket megszerezzük. Mindenekelőtt a pezsgő elsősorban pezseg, noha gyöngyözik és habzik is, de a gyöngyöző bor és a habzóbor egészen más, nem pezsgő. Ne feledjük, ha tényleg jó pezsgővel szeretnénk koccintani, akkor az csak palackban erjesztett és palackban érlelt pezsgő lehet. A többi ugyan kíméli a pénztárcát, de nem véletlenül.
Háromféle módon készül a pezsgő
Kezdjük tehát a kályhánál. A pezsgő a bor cukrozása révén elért másoderjesztéssel és ezt követő érleléssel készült, természetes szén-dioxidot tartalmazó ital. Adott tehát egy alapbor, amibe bor és cukor oldata, valamint élesztő kerül. És itt máris szétválik az út:
- ha az erjesztés és az érlelés tartályban (tankban) történik, akkor tankpezsgőt kapunk – ez a legegyszerűbb és általában a legkevésbé finom, ám a legolcsóbb pezsgő (1000 forint alatt csak ez kapható, a címkén – az egyébként jól hangzó – Méthode Charmat, esetleg Charmant felirat olvasható). Jó szívvel csak bóléba ajánljuk.
- ha az erjesztés palackban, a seprőtlenítés pedig tartályban történik, akkor a tankpezsgő és a hagyományos pezsgő közötti békés átmenetet kapjuk (nagyjából 1000 és 2000 forint között kaphatók ezek a pezsgőfélék, a method transfer feliratot ritkán írják a címkékre, esetleg a Method Transvasée olvasható). Már-már koccintásra is merjük ajánlani.
- ha a megédesített alapbort palackokba töltik, az erjedés ott megy végbe, majd az érlelést követően a söröskupakra hasonlító koronazárat felpattintva a seprűt kilövik, saját borával (vagy édesítve) feltöltik és dugózzák, akkor hagyományos champagne-i technológiával készült pezsgőnk lesz. Method Traditionelle, ezt a feliratot kell keresni a címkén. A legfinomabb, amit pezsgőmester adhat. Az ár alapján 2000 forint felett keresendő. Csak és kizárólag koccintásra, hátha tényleg olyan szerencsések leszünk az új évben, mint abban a pillanatban, amikor ezt a pezsgőt kortyoljuk.
Az ár szinte mindent elmond
A pezsgők ára közötti alapvető különbséget tehát a készítés technológiája alapozza meg. A termelő, a szőlő fajtája, a hagyomány, a márkanév persze még sokat dobhat az áron. De az biztos, hogy nagyjából 2000 forintért már olyan minőségű pezsgőt lehet vásárolni, ami közelebb lesz a több 10000 forintoshoz, mint az 500 forintoshoz. Mondhatni, kis lépés a pénztárcánknak, nagy lépés az ízlelőbimbóinknak. És nem hosszú lépés.
Kerüljük a pezsgőnek látszó tárgyakat
Szilveszter előtt elárasztják a piacot a rendkívül olcsó, pezsgőnek látszó, elsősorban külföldi italok. Az eredeti címke mellett kötelezően a palackon kell lennie egy kisebb, magyar nyelvű címkének is. Ezen az egyszerű kis fehér címkén lesz a lényeg, mert itt – elvben – nem lehet félrebeszélni. A habzó- vagy gyöngyöző bort annak kell nevezni magyarul. Mert a díszes, címeres, arannyal gazdagon behintett főcímkén a frizzante, a sparkling vagy egyéb furmányos, megtévesztő elnevezések könnyen félrevezetik a vásárlót. A legfontosabb különbség, hogy ezek nem pezsgők, hanem borok, amelyekben vagy maradt egy kis szén-dioxid az első és egyetlen erjedésből, de még valószínűbb, hogy mesterséges szén-dioxidot nyomtak bele.
Száraz vagy édes?
A pezsgős palackok címkéin érdemes még megfigyelni a pezsgő cukortartalmát, azaz édességi fokát jelző, többnyire francia kifejezéseket, hogy megtalálhassuk a magunk, illetve a barátaink ízlésének legmegfelelőbbet. Az elhivatott pezsgőbarátok a száraz (azaz brut, esetleg dry vagy sec) nedű mellett teszik le a voksukat, de szégyenkezés nélkül választhatunk a félszáraz (azaz demi sec) vagy az édes (azaz doux) pezsgőt is. A lényeg, hogy kortyoljunk a csillagokból és élvezzük is azt. Egészségünkre!
Ezek érdekelhetnek még
2024. Október 31. 08:07, csütörtök | Életmód
Számítási rekordot állított fel bonyolult kvantumfizikai rendszerek szuperszámítógépes szimulációi terén két magyar kutató
2024. Október 31. 08:05, csütörtök | Életmód
Idei egymilliomodik látogatóját köszöntötte a Fővárosi Állat- és Növénykert
Simon Márton hatéves budapesti kisfiú szerdán délelőtt nem sokkal 10 óra után édesanyjával és testvéreivel érkezett az állatkertbe, ahol Sós Endre természetvédelmi és állategészségügyi igazgató köszöntötte.
2024. Október 30. 07:56, szerda | Életmód
Újabb nemzetközi díjjal ismerték el a Magyar Postát
Díjat kapott a Magyar Posta raktárlogisztikai megoldása, a SMART by MPL egy nemzetközi szakkonferencián - tájékoztatta a társaság kedden az MTI-t.