Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Január 31. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Péntektől látogatható a szikáncsi aranylelet

Péntektől látogatható a szikáncsi aranylelet

A szikáncsi aranykincsről nyíló kiállítás egy különösen érdekes és izgalmas korszakba, Isten ostorának azaz Attila uralkodásának idejébe vezeti a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumba ellátogatókat.

1963 őszén a pulykáit legeltető Jozó Erzsébet közel ezerötszáz solidusból álló, mintegy hat és fél kiló súlyú aranykincsre lelt Hódmezővásárhely határában. Január 31-én a Tornyai János Múzeumban kiállítás nyílik a különleges értékű római kori pénzleletből. A kiállítást L. Simon László, az Országgyűlés Sajtó és Kulturális Bizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke nyitja meg.

'Ahhoz a tanyához menjenek, amelyiknél a legtöbb pulyka van.' - irányították a környékbeliek a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettesét és munkatársát a „befőttesüvegnyi arany' megtalálásának helyszínére, a hódmezővásárhelyi határ délkeleti részén, a szikáncsi tanyavilágba. A történet 1963. október 21-én kezdődött, amikor Józó Erzsébet a friss szántásban pulykái legeltetése közben, ostorának nyelével a földet turkálva néhány „apró, sáros, sárga érmét” talált. A Tornyai János Múzeumban január utolsó napján nyíló kamaratárlat egyrészt felidézi az éremlelet előkerülésének izgalmas történetét, másrészt köszönetnyilvánítás a páratlan leletről a nemzeti múzeumnak hírt adó Józó Erzsébetnek, családtagjainak, valamint a pénzegyüttest összegyűjtő és feltáró szakembereknek.

A lelet bejelentésének köszönhetően ‑ az először a vásárhelyi Óra-Ékszer boltban bemutatott különleges finomságú arany solidusokra az eladó azt mondta, hogy „sárgarezet nem vesznek” ‑ kerülhetett sor a lelőhelyen a régészeti munkálatok elvégzésére. Az aranypénzek előkerülésének helyén végzett leletmentésen a szakemberek beazonosították az elrejtés helyét és közel 300 darab újabb érmét találtak, valamint hosszas utánajárással összegyűjtötték az elajándékozott aranyakat. Mindemellett a hatvanas években a hazai régészeti kutatásban jelentős újításnak számító, apró tárgyak észlelésére is alkalmas fémkereső műszeres vizsgálat további solidusokat tárt fel. A régészek olyan alapos munkát végeztek, hogy még arról is meggyőződtek, hogy „a legelésző pulykák nem szedegettek az aranyból.”

Az érdeklődő nagyközönség január 31-én 17 órától tekintheti meg a szántásból előkerült kincs legszebb darabjait: több mint félszáz színarany, verdefényes solidust, melyek finomsága 23 karát feletti. A pénteki napon a Tornyai János Múzeum hosszabbított nyitva tartással és kedvezményes, 300 forintos jegyárral várja az 'aranyra áhítozó' látogatókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár