Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 27. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Pénteken jelentheti be Orbán Viktor az új jegybank elnököt

Pénteken jelentheti be Orbán Viktor az új jegybank elnököt

Orbán Viktor közlése szerint péntek délután hallgatja meg a jegybankelnökjelöltet az Országgyűlés költségvetési és gazdasági kérdésekkel foglalkozó bizottsága. Közben a Népszabadság kormányzati forrásokból úgy értesült, biztos, hogy Matolcsy György lesz a Magyar Nemzeti Bank következő vezetője.

Pénteken egy új alelnök nevét is megismerheti a közvélemény, Balog Ádám jelenlegi adóügyi helyettes államtitkár lehet a jelölt Karvalits Ferenc jelenlegi alelnök posztjára. Az is nagyon valószínűnek tűnik, hogy Varga Mihály jelenlegi IMF-ügyi miniszter kerül a Nemzetgazdasági Minisztérium élére. Cséfalvay Zoltán marad a parlamenti államtitkár. Orbán Viktor azt mondta, nagyon hosszú ideje készíti elő a megfelelő döntést. Az MNB új vezetője jövő hétfőn lép hivatalba.

Eközben a magyar jegybank ma dönt az alapkamatról. Az elemzők szerint újabb 25 bázispontos csökkentés jöhet. A vágás mellett szól, hogy januárban markánsan, a decemberi 5,7 százalékról 3,7 százalékra csökkent a fogyasztói áremelkedés üteme. A mai kamatdöntő ülés lesz az utolsó, amelyet Simor András jegybankelnök sajtótájékoztatója követ. A közgazdász hatéves mandátuma ugyanis március 2-ával lejár.

Mindeközben a Parlament költségvetési bizottsága megszavazta azt a határozatot, amely szerint a Magyar Nemzeti Bank szabálytalanságokat követett el a működése során. A testület a kormánypárti képviselők szavazataival fogadta el a dokumentumot, melynek indoklása értelmében a jegybank megsértette a hitelintézeti törvény, amikor a hét legnagyobb bankról adott át adatokat a Nemzetközi Valutaalapnak. A testület meghallgatásán Simor András jegybank elnök azt mondta, a magyar bankrendszerről szóló adatoknak az IMF-nek való átadása jogszerű volt és Magyarország, illetve minden magyar ember érdeke volt, hiszen az ország pénzügyi stabilitását szolgálta. Egyben leszögezte, hogy sem magánszemélyek, sem vállalkozók ügyleteit nem fedte le a jegybank, csak bankokról adtak információt, 'mert az Magyarország érdekében állt'. Azt elismerte a jegybank elnök, hogy a kereskedelmi bankok hozzájárulását az adatok átadásához nem szerezték be időben, egy belső mulasztás miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk