Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. November 19. 15:39, hétfő | Életmód
Forrás: InfoVáros | Fotó: Sunshine Photo

Országos sikerek egy kisvárosból, avagy a hit, a kitartás és a fegyelem diadala

Országos sikerek egy kisvárosból, avagy a hit, a kitartás és a fegyelem diadala

Napjainkban a testépítés, vagy, ahogy sokan mondják, a gyúrás, egyre népszerűbb. Van, aki hobbiból, van, aki csak önkifejezésből csinálja, de van, akinek ez a sport az élete.

Napjainkban a testépítés, vagy, ahogy sokan mondják, a gyúrás, egyre népszerűbb. Van, aki hobbiból, van, aki csak önkifejezésből csinálja, de van, akinek ez a sport az élete. De mi különbözteti meg a hobbi szintű gyúróst a testépítőtől? Hogyan lehet valaki nagy, izmos, és kidolgozott? Erről kérdeztem Tapolca város egyik büszkeségét, Kompos Szabolcsot, aki immáron 11 éve szerelmese ennek a sportnak.

Egy csendes kis kávézóban találkoztam Szabolccsal, aki kimerülten, de mosolyogva érkezett,

mint egy megfáradt harcos, aki nem rég tért haza a csatából. Érthető is, hisz meglehetősen mozgalmas időszakon esett át az elmúlt hónapokban, két versenyen is sikerült elindulnia, ahonnan igen szép eredményekkel tért haza. A Fitbalance-ról egy 2. helyet (kategória: Mr. Zsaru +85kg), és egy 3. helyet (Open -100kg) sikerült elhoznia, míg a Superbody-ról egy 6. hellyel tért haza (Újonc 2 kategória).

Első kérdésem nem is lehetett más, minthogy mi volt ez a két év kihagyás. Miért nem indultál 2008 óta?

Nem voltak jók a körülmények. Ez a sport nem egy futóverseny, sajnos nem jönnek napról napra az eredmények, így egy-pár hátráltató tényező, és már oda is egy szezon. Aki benne van, az tudja, hogy egy ilyen életvitel nagyon sok odafigyeléssel jár. Rendben kell lennie a kajádnak, az edzésednek, és persze a pihenés is ugyanolyan fontos. Nem beszélve arról sem, hogy egy versenyre való felkészülés elég komoly összegeket emészt fel, ha az ember komolyan gondolja azt, amit csinál. Gyorsan hozzátenném, hogy ez nem plusz költség, ahogy sokan hiszik, hisz én az alkohol, az édességek, és a sok gyorséttermi vacak kaja helyett veszem meg a csirkemellem. Itt pusztán arról van szó, hogy más problémákat is eléd gördít olykor az élet, és mérlegelni kell. Természetesen az edzés ilyenkor sem marad abba, csak néha lehetetlen 100%-ot nyújtani a problémák közepette. Nem éreztem úgy, hogy versenyre való a forma, hisz csak 80%-ban volt rendben az étkezésem, ami egy laikusnak nem látszik, de a színpadon nagyon sokat jelent.

Szerk.: Miközben Szabival beszélgettem, kicsit úgy éreztem, mintha egy más világba csöppentem volna. Van, aki 50%-ot sem nyújt az élet adott területein, de oda tartja a markát a végén. Erre itt ül valaki, aki a problémák közben is hajszolja az álmát, és meggebed, hogy odaérjen, de a tükörbe néz, és úgy dönt ez még nem elég. Sokan tanulhatnánk tőle..

Ha ki kéne emelned valamit, ami hátráltatott abban, hogy elindulj 2008 óta, akkor mit mondanál?

Sajnos a legfőbb oka nem meglepően a megfelelő anyagi háttér hiánya volt. Nincsenek se gazdag felmenőim, se titkos bankszámlám egy kanári szigeteki bankban, így mindent önerőből kellett előteremtenem. A terembérlet, a kaja, a kiegészítők, mind-mind komoly összegek, amit nem lehet előteremteni, csak kispórolni. Érdekes, de itt a kaja is ugyanolyan fontos összetevő, mint mondjuk a bérlet. Enni kell, de ugye nem mindegy, hogy mit és mennyit, mert ettől függ, hogy mit tudsz majd odatenni a színpadra.

Sok mindenről lemondok, hogy ez meglegyen, de sokszor itt már véges a pénztárca, így a kiegészítőkre nem mindig marad keret.

Nem gondoltál még arra, hogy keresel egy szponzort magad mögé?

(Nevetés) Ez nem így megy sajnos. A legtöbb szponzor az eredmények után jön. Olyasmi ez, mint az álláshirdetésekben a 2 év szakmai gyakorlat. Ha már letettél valamit az asztalra, és arra valaki felfigyel, akkor talán megkeresnek. Ehhez persze látniuk kell benned egy jó nagy adag potenciált, és tenni akarást. De sajnos ez is olyan dolog, mint a legtöbb más sport esetében, hogy nagyobb városokban sokkal jellemzőbb belefutni egy ilyen lehetőségbe.

Többször is említetted már a lemondás szót. Elmondod, hogy hogyan néz ki egy napod?

Étkezés, edzés, stb.?

A legfontosabb talán az alapok megértése. Egy testépítőnek jóval több fehérjét kell bevinnie, ezért a napom nagy része az evés körül forog. Kerülök minden cukros, és zsíros ételt, és előnyben részesítek minden olyat, aminek jó a fehérjetartalma, és lehetőleg optimális a zsír- és szénhidráttartalma. 3-4 óránként ennem kell, hogy megkapja a testem a szükséges energiát, vitamint, és ásványi anyagokat, amire szüksége van.

Off szezonban (szerk.: nincs verseny a közelben) ez úgy 250-280g fehérjét és 400-500g szénhidrátot takar, ugyanez diéta alatt körülbelül 470g fehérje és már-már szinte semmi, 50g szénhidrát.

Minden a céloktól függ. A mennyiség, az összetétel, minden. Például a másfél kg csirke is más megfűszerezve (tömegnövelés), vagy fűszer nélkül (versenydiéta)…

Az edzésem viszonylag egyszerű, két fő alapelvem van: nincs két egyforma edzés, és előnyben részesítem az alapgyakorlatokat. A nincs két egyforma edzés azt takarja, hogy vagy a gyakorlatok sorrendjét, vagy az ismétlés számokat, esetleg a súlyt változtatom. A lényeg, hogy ne tudjon hozzászokni az izom az edzés okozta stresszhez. Tömegeléskor a 10-8-6 ismétléses gyakorlatokat tartom jónak, diéta alatt ez 12-10-8-8-ra változik, de van, hogy akár 15 ismétlésig is felmegyek. Kis izmokra általában 3, nagyobb izmokra 4-5 gyakorlatot szoktam végezni edzésenként.

Általában heti 4-5 alkalommal edzek, de ez a versenyek közeledtével növekszik. Idén a Superbodyra úgy készültem, hogy a heti 5 súlyzós, és 4 kardió edzésem volt, majd a verseny előtt 2 héttel ez már úgy nézett ki, hogy reggel 40 perc kardió, délután súlyzós edzés, majd egyből utána szintén 1 óra kardió (szerk.: Szabolcsnál a kardió a szobabiciklizést takarja).

Ha időm engedi, és épp versenyre készülök, akkor még a versenyen bemutatandó pózokat is szoktam gyakorolni, hisz ez nagyon fontos eleme a versenynek, hogy hogy tudod megmutatni a fizikumodat. Ha nem jó a pózolás, szinte mindegy, hogy mekkora vagy ténylegesen. Sok versenyző bukik el azon, hogy nem szentel elég időt a pózok gyakorlásának.

Talán most már mindenki érti, hogy mi különbözteti meg a hobbi szintű gyúróst a testépítőtől. A legfontosabb az, hogy a testépítés nem csak egy sport, hanem egy életvitel.

Nem áll meg ott, hogy végeztek a teremben, hanem sokkal több annál. Rengeteg lemondással, és odafigyeléssel jár. Itt nem lehet spontánnak lenni, mindennek stimmelnie kell (kaja, alvás, edzés) és persze mindezt úgy, hogy helyt kell állnunk a mindennapokban is, hisz a munka nem vár meg, és a gondok se kerülnek el minket.

Üzennél-e valamit azoknak, akik komolyabban, esetleg versenyszinten szeretnének foglalkozni ezzel a sporttal?

Kitartás, hit, fegyelem.

Szabolcs megköszöni a beszélgetést, és mondja, hogy már érzi, hogy ennie kell. Ránézek az órámra, kerek 2 és fél órája beszélgetünk. Mint egy gép.. Ez az élete..

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.