Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Október 18. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Növényvédőszer miatt veszélyes uborkát találtak a magyar piacon

Növényvédőszer miatt veszélyes uborkát találtak a magyar piacon

Nem engedélyezett növényvédőszert mutattak ki egy Tolna megyei kiskereskedőnél a kígyóuborkában, ezért kivonták a forgalomból - közölte Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

A Nébih ellenőrei az éves ellenőrzési terv szerint vizsgálták a kiskereskedő raktárában vett mintát, mely a jelenlegi adatok szerint egy csongrádi őstermelőtől egy szegedi telephelyű szövetkezet közvetítésével érkezett, és több zöldségeshez is szállítottak belőle.

A laborvizsgálat a mintában határérték felett mutatta ki olyan rovarölőszer hatóanyagát - acefátot és metamidofoszt -, amely sem Magyarországon, sem más uniós tagállamban nem engedélyezett.

A mért hatóanyag-maradék "a szokásosnál jelentősen nagyobb mennyiségű uborka fogyasztása esetén", nagy dózisban rövid időn belül jelentkező tüneteket - émelygést, hányást, gyengeséget - okozhat, ám gyorsan felszívódik, illetve 1-3 napon belül távozik a szervezetből és hosszú távú, egészségügyi károsodást nem okoz. Normál fogyasztási szokásoknak megfelelő mennyiségben tüneteket nem, vagy kis eséllyel okozhat a hatóanyag.

Magzatkárosító, mutagén, génkárosító vagy karcinogén hatást nem figyeltek meg egyik hatóanyag esetében sem. Aki mégis tapasztalja a kígyóuborka elfogyasztását követően a felsorolt tüneteket, keresse fel kezelőorvosát - javasolja az élelmiszerbiztonsági hivatal.

Az országos főállatorvos azonnali vizsgálatot rendelt el, az érintett tételeket a kereskedelmi forgalomból visszahívják. A Nébih folyamatosan közli az érintett helyeket és egységeket, ahonnan a termék a vásárlókhoz kerülhetett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során