Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. November 09. 11:53, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Önkormányzatok - A Jobbik vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az eladósodás okainak felderítésére

Önkormányzatok - A Jobbik vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az eladósodás okainak felderítésére

A Jobbik parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a 2002 és 2010 közötti önkormányzati eladósodás okainak felderítésére - jelentette be Hegedűs Lórántné pénteki sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: a miniszterelnök által október végén bejelentett önkormányzati adósságkonszolidációval kapcsolatban a Jobbik elszámoltatást követel. Álláspontjuk szerint ugyanis a települések adóssága nem pusztán attól alakult ki, hogy az egymást követő kormányok alulfinanszírozták az ágazatot, hanem például uniós látványberuházások komoly terhet jelentő megvalósítása, illetve "felelőtlen, bűnös településvezetői döntések" is közrejátszottak. A Jobbik szerint éppen ezért lenne szükség egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítására, hogy pontosan kiderítsék az eladósodás minden okát.
Az MTI kérdésére Hegedűs Lórántné elmondta: a vizsgálóbizottság felállításának ötletére az MSZP frakciója korábban pozitívan reagált, így a Jobbik reméli, hogy a szocialista képviselők is aláírják a kezdeményezést, és már a jövő héten benyújthatják azt az Országgyűlésnek. Orbán Viktor miniszterelnök október 27-én jelentette be, hogy összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól úgy, hogy az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát teljes mértékben átvállalja az állam, az ötezer lakosúnál nagyobb települések adósságállományának pedig csak egy részét. Ez utóbbiak esetében egyenként - az egy főre jutó helyi adóbevételek alapján - számolják ki az adósságátvállalást. Azoknál az önkormányzatoknál, ahol az egy főre jutó helyiadó-bevétel az átlagnál kevesebb, ott az állam nagyobb segítséget nyújt.

Címkék: Pártok-Jobbik

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk