Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2018. Augusztus 07. 19:08, kedd | Külföld

Németországba látogat a török elnök szeptember végén

Németországba látogat a török elnök szeptember végén

Németországba látogat szeptember végén Recep Tayyip Erdogan török elnök Frank-Walter Steinmeier német államfő meghívására - jelentették be kedden Berlinben.

ecep Tayyip Erdogan szeptember 28-án kétnapos állami látogatást kezd Németországban. Katonai tiszteletadással fogadják Frank-Walter Steinmeier hivatalában, a berlini Bellevue-palotában, majd fogadást tartanak a tiszteletére - jelentette be az államfői hivatal egy szóvivője. Hozzátette, hogy a látogatás teljes programja még nem készült el.
Recep Tayyip Erdogan várhatóan Angela Merkel kancellárral is találkozik majd. Az még nem ismert, hogy a politikus - aki miniszterelnökként több mint tízszer, államfőként pedig kétszer tett már hivatalos látogatást Németországban - mond-e majd beszédet németországi törökök előtt.
Az állami látogatás a diplomáciában a legmagasabb szintű hivatalos vizit.
Frank-Walter Steinmeier már a júniusi törökországi elnökválasztás előtt jelezte, hogy a két ország közötti szoros kapcsolatokra tekintettel meghívja a következő török államfőt, akárki nyeri is majd meg a választást.
Recep Tayyip Erdogan látogatása jóval az időpont bejelentése előtt közéleti vitához vezetett Németországban, a többi között azért, mert a politikus korábban Németországban tömeggyűléseken felszólította a németországi törököket, hogy ne illeszkedjenek be a németek közé.
Heiko Maas német külügyminiszter egy minapi nyilatkozatában kiemelte, hogy Recep Tayyip Erdogan látogatásán a kapcsolatokat terhelő valamennyi téma napirendre kerül majd, így például a Törökországban fogva tartott német állampolgárok és a Szíria kurdok lakta északi területein folytatott török katonai műveletek ügye.
Németországban él a legtöbb határon túli török, a közösség nagyjából hárommilliós. Hozzávetőleg egymillió kurd is él Németországban, a közösség képviselői jelezték, hogy nagyszabású demonstrációval tiltakoznak majd Berlinben Recep Tayyip Erdogan politikája ellen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése