Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Szeptember 26. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem terjed az egynapos sebészet

Nem terjed az egynapos sebészet

Magyarországon napjainkban is csak a műtéteknek csekély hányadát látják el egynapos sebészet keretében, holott ha erre több pénzt adnának, még a várólistákat is csökkenteni lehetne – állítják szakértők. Az egynapos sebészet Magyarországon a nemzetközi trendekkel ellentétben nem terjedt el, és ezt a szakemberek elsősorban anyagi okokra vezetik vissza, de az ellátási forma terjedéséhez számos más feltétel sem adott - írja a Világgazdaság.

Kovácsné Balogh Ildikó, a békéscsabai kórház kontrollere az IME szaklapban publikált elemzésében rámutatott: miután 2007-ben egy pályázaton keresztül jelentős többletforrást biztosítottak az egynapos sebészet beindítására, csaknem duplájára, 4,6-ról 8,2 százalékra nőtt az összes műtéten belül az ilyen beavatkozások aránya. Hatvan százalékos növekedést eredményezett a 2011 első felében az a volumentöbblet, amit az intézmények csak egynapos ellátásban felhasználható tevékenységre használhattak fel.

E növekedés ellenére is csupán 10-15 százalékra emelkedett az egynapos beavatkozások aránya – írja a GYEMSZI dél-alföldi igazgatója. Mészáros János szerint a korábbi évek jó tapasztalatai azt mutatják, hogy évi 7-8 milliárd forintból- jelentős mértékben növekedhetne az egynapos ellátások száma. Ezzel nem csak a fekvőbeteget ellátó osztályok terhelése és a kórházak kiadása lehetne csökkenteni, de egyes területeken – például a szürkehályog-műtéteknél – a várólisták is rövidülhetnének.

Az Állami Számvevőszék egynapos sebészetről szóló jelentése is erre jut, ám egy felmérés azt mutatta: az egynapos sebészet legfontosabb gátló tényezője a kedvezőtlen finanszírozási környezet, de különösen az idős betegek számára a házi betegápolás miatt nem is vonzó ellátási forma.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el

2024. Április 30. 06:00, kedd | Belföld

Látványos fotókon a Magyar Honvédség gyakorlata