Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Május 24. 15:02, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Mintegy 75 milliárd forintnyi adót igényeltek vissza a gyermeket nevelők

Mintegy 75 milliárd forintnyi adót igényeltek vissza a gyermeket nevelők

Az szja-bevallásokat május 20-ig lehetett benyújtani, addig 75 milliárd forint családi adóvisszatérítést igényeltek vissza az érintettek - tájékoztatta Tállai András az MTI-t.

Az adóvisszatérítéshez való jog az szja-bevallás benyújtási határidejének elmulasztása esetén sem vész el, az adóból visszajáró összeg minden, 2021-ben családi kedvezményre legalább egy napig jogosult gyermekes szülőnek jár - szögezte le a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára.

Aki jogosult a visszatérítésre, de azt bevallásában nem jelezte, bevallása önellenőrzését követően hozzájuthat a gyermekére tekintettel visszajáró adó összegéhez - tette hozzá.

Eddig több mint 300 ezer olyan gyermeket nevelő szülő nyújtotta be bevallását, akinek jár a családi adóvisszatérítés, ez a szám még tovább nőhet, hiszen egészen 2027. december 31-ig még be lehet nyújtani az adóvisszatérítés kiutalása érdekében az önellenőrzést - mondta.

A magyar családi adóvisszatérítés nemcsak a hazai adózás történetében egyedülálló intézkedés, hanem nemzetközi szinten is - hangsúlyozta Tállai András.

Felidézte, hogy rendkívül széles az adóvisszatérítés alapját képező jövedelmek köre, hiszen nemcsak a munkabérből származó jövedelem adója jár vissza, hanem például a vállalkozói kivétet, a gyedet, az őstermelői és az ingatlan bérbeadásból származó jövedelmet terhelő adó is.

Az ekho szerint adózók (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) az ekho szja-nak minősülő, 9,5 százalékos részét, a katásoknál (kisadózó vállalkozások tételes adóját fizetők) pedig az őket terhelő adó negyedét kapják kézhez, a főállású katások például évi 150 ezer forinttal számolhatnak - sorolta az államtitkár.

Tállai András szerint az érintettek széles köre miatt is példaértékű a magyar családi adóvisszatérítés, hiszen a gyermeket nevelő szülők mellett, a 2021-ben várandós édesanyáknak és házastársuknak, valamint a rokkantsági járadékban, illetve saját jogon családi pótlékra jogosultaknak is jár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.