Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 31. 13:34, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Mindenki készülhet: dermesztő hideg lesz

Mindenki készülhet: dermesztő hideg lesz

Komoly mínuszok lesznek az éjszaka, egyes területeken akár –20 fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála.

De napközben sem várható, hogy fagypont fölé szökik a hőmérséklet. Pintér Sándor belügyminiszter a rendkívüli és várhatóan tartós hideg miatt intézkedéseket hozott a rászorulók védelmében.

Az ország nagy részén túlnyomóan derült idő lesz, de nyugaton és délen kedden megnövekszik, szerdán meg is vastagszik a fátyolfelhőzet. Csapadék nem várható. A keleti, északkeleti szél többfelé megélénkül, szerdán napközben néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában –11, –17 fok között, északkeleten –20 fok közelében alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán –1, –6 fok között valószínű.

Pénteken érkezik a hó

Péntektől havazásra, délkeleten akár 30-35 centi hóra is lehet számítani – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa kedden az MTI-vel. Török László azt mondta, péntekig folytatódik a száraz, hideg időjárás, napközben átlagosan –5 és –10 fok közötti hőmérsékletekkel, éjszaka pedig –10 és –15 fok közé süllyedhet a hőmérő higanyszála. Havazásra péntektől lehet számítani, amikor egy mediterrán ciklon eléri az országot, és először délkeleten kezdődik kisebb havazás, majd a hétvégén ez átterjed az ország jelentős részére. A hó mennyisége Török László elmondása szerint egyelőre bizonytalan, északnyugaton 5, délkeleten akár 30-35 centi hó is lehullhat.

Pintér lépett

Pintér Sándor belügyminiszter a rendkívüli és várhatóan tartós hideg miatt intézkedéseket hozott a rászorulók, köztük a hajléktalanok, az idősek és az egyedül élők védelmében – jelentette be Kontrát Károly, a tárca parlamenti államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Arról beszélt, hogy a tervszerű és összehangolt munkába bekapcsolódik a katasztrófavédelem, az Országos Polgárőr Szövetség, valamint a rendőrség is.

Pintér Sándor egyebek mellett arra utasította a közigazgatási államtitkárt, hogy soron kívül mérje fel azokat a kormányzat tulajdonában vagy használatában álló épületeket, ahol nappali melegedőket lehetne kialakítani. Kontrát Károly azt hangoztatta, nemzeti összefogásra van szükség, ezért arra kért mindenkit, figyeljenek oda a környezetükben egyedül élő idősekre.

Szolidaritás

Hegedűs Zsuzsa szociológus, miniszterelnöki főtanácsadó pedig a szolidaritás jegyében arra kért minden szervezetet, intézményt és egyházat, hogy nyissanak meg minden olyan szabad, fűthető helyiséget, ahol a rászorulók biztonságban lehetnek a hideg időben.

Sorra dobják be a törülközőt a BKV-buszok

Több BKV-busz hibásodott meg eddig a hétfői naphoz képest, ennek oka a hideg időjárás és a járművek magas átlagéletkora – mondta Nemes Gábor, a Közlekedési Érdekvédelmi Körök Szövetségének alelnöke az MTI-nek.

A kedd kora délelőtti adatok szerint eddig 240 meghibásodást rögzítettek, ebből 80 esetben nem tudták a helyszínen megjavítani a buszt, a garázsba kellett vontatni a járműveket. Hétfőn ugyanezt a számot csak délutánra érték el, ebben nagy szerepe van annak, hogy a buszok átlagosan 17 évesek, és a hideg időjárás is problémákat okoz – közölte Nemes Gábor.

Hangsúlyozta: ez a szám jelentős, a napi kocsikiadás több mint 15 százaléka, ezért a menetrendben is nagyobb követési időkkel kell számolni. Hozzátette, hogy a hétfő hajnali üzemkezdetkor 80 buszt késve, 10-15-öt pedig egyáltalán nem tudtak kiadni. Ezek a számok az egyre hidegebb időjárás miatt várhatóan növekedni fognak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.