Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2017. Október 14. 18:38, szombat | Belföld
Forrás: mti

Megreformálná az ösztöndíjak rendszerét a HÖOK

Megreformálná az ösztöndíjak rendszerét a HÖOK

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint kiemelt és azonnali megoldást igénylő probléma az ösztöndíjak kérdése, s azok megreformálása a családok számára is segítséget jelentene.

Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke a szervezet szombati, Szarvason tartott közgyűlése után az MTI-nek elmondta: a tanácskozáson kiemelt helyen szerepelt a HÖOK Jövőképprogramja. Közlése szerint az ezzel összefüggő ágazati egyeztetések megkezdődtek, s azok eredményei a hallgatók számára is érzékelhetőek lesznek, de a legfontosabb megoldandó kérdés továbbra is az ösztöndíjak alacsony összege.

Rámutatott: amellett, hogy a hallgatók nagy része munkavállalásra kényszerül a tanulás mellett, a családok számára is megterhelő a gyermekük oktatásának finanszírozása. A Központi Statisztikai Hivatal 2017-es becslése alapján, a szülőknek gyermekenként átlagosan 15 millió forint ráfordítással kell számolnia, ha támogatják a diploma megszerzését - jegyezte meg.

A családoknak ebben a kiemelt költségekkel járó időszakban szüksége lenne az állam nagyobb szerepvállalására a hallgatók támogatásában - közölte Gulyás Tibor, hozzátéve: az ösztöndíjreform a hallgató számára a biztosabb megélhetés mellett motivációs erőt is képvisel a szakmai fejlődéshez, valamint csökkentheti a családok egy gyermekre jutó kiadásait, családtámogatási intézkedésként is szolgálhat.

A HÖOK Mentorprogram adatai is igazolják, hogy a hallgatók körében jelentős a nehéz körülmények között élők száma. Az idei évben megháromszorozódott a programba jelentkezők száma, s több mint 3000 mentorálttal kezdődött a tanév - ismertette a HÖOK elnöke.

Címkék: ösztöndíj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el