Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Július 05. 14:49, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Megkezdődtek a paksi beruházás résfalazási munká

Megkezdődtek a paksi beruházás résfalazási munká

Megkezdődtek a paksi beruházás résfalazási munkái, illetve augusztusban megindul a hatos blokk alatti föld kitermelése, ahogy a teljes talajkiemeléshez szükséges engedélyek véglegesítése is a tervek szerint halad.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az orosz egészségügyi miniszterrel, Mihail Muraskóval közös sajtótájékoztatóján közölte, hogy az energetikai együttműködés a magyarországi ellátásbiztonság garanciája, és ez nem ideológiai vagy politikai, hanem kőkemény fizikai kérdés.

"Az új paksi atomerőmű jelenti a magyar ellátásbiztonság hosszú távú garanciáját, ezért Magyarország soha nem támogatott, és nem is fog támogatni egyetlenegy, nukleáris ipart sújtó, annak működését korlátozó szankciót sem" - szögezte le. A miniszter üdvözölte azt, hogy az európai uniós jóváhagyást követően megnyílt a lehetőség a paksi beruházás felgyorsítására, így meg is kezdődtek a résfalazási munkák, illetve augusztusban megindul a hatos blokk alatti föld kitermelése.

Emellett folyamatban van a kiviteli tervek véglegesítése a talajszilárdítás esetében is, mint ahogyan a teljes talajkiemeléshez szükséges engedélyek és tervek véglegesítése is a tervezett menetrend szerint halad - tájékoztatott.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az orosz kormány napokon belül elfogadja a pénzügyi szerződés módosítását, amelyet a módosított kivitelezési szerződés aláírása követhet.

"A lényeg tehát, hogy minden jogi munkát elvégeztünk annak érdekében, hogy a paksi beruházást fel tudjuk gyorsítani" - jelentette ki.

"Minden olyan külföldi manővert, legyen az jogi vagy politikai, amely a paksi beruházás lassítására vagy akadályozására vonatkozik, szuverenitásunk elleni támadásként fogjuk kezelni a jövőben is" - húzta alá.

A miniszter újságírói kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy a talajkitermelés és a résfalazás már az építkezés része, hiszen fizikai munkák zajlanak. Továbbá tudatta azt is, hogy már a reaktortartály gyártása is folyamatban van.

"Ezek a munkák párhuzamosan zajlanak, és továbbra is azt gondolom, hogy a 2030-2031-es határidő tartását feladni nem szabad" - mondta.

"Minél előbb jön el az a pillanat, hogy elő tudjuk állítani a magyar villamosenergia-felhasználás minél nagyobb hányadát, annál előbb leszünk biztonságban" - mutatott rá.

"Tehát a magam részéről továbbra is ragaszkodom a 2030-31-es üzemkezdéshez, és ezt minden létező megbeszélésen a Roszatom vezetőinek is el szoktam mondani, akik, legalábbis eddig, nem tiltakoztak ez ellen" - tette hozzá.

A Roszatom az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében ismertette: a Paks II. Atomerőmű építési területén a projekt fővállalkozója, a Roszatom mérnöki divíziójához tartozó ASZE vállalat július 3-án megkezdte a létesítés első szakaszának munkálatait, ennek részeként elkezdődött a résfal építése.

Hangsúlyozták: a résfalazás az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) engedélyének megfelelően, azzal szoros összhangban zajlik. A résfal elkészülte és a talajszilárdítás után következik a munkagödör kialakítása, majd előkészítik az alapozást.

A közleményben ismertetik: a résfal egy méteres vastagságú vízzáró falazat, amelynek mélysége eléri a 32 métert kerülete pedig a 2,5 kilométert. Feladata, hogy megakadályozza a talajvíz beszivárgását a munkagödörbe, illetve a másik fontos funkciója a talajvíz változatlan szinten tartása a Paksi Atomerőmű blokkjai alatt. A résfalazással párhuzamosan zajlik a telephelyi segédépületek, a betonüzem, a raktárak, valamint az irodaépületek kivitelezése is.

A Roszatom emlékeztet: a Paks-2 Atomerőmű projekt a 2014. január 14-i orosz-magyar kormányközi megállapodás és a vonatkozó szerződések alapján valósul meg. Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) 2022 augusztusában adta ki a két új 3+ generációs VVER-1200-as blokk létesítési engedélyét. A létesítési engedély értelmében az új blokkok megfelelnek mind a magyar, mind az európai biztonsági előírásoknak.

A Paksi Atomerőmű új 5. és 6. blokkjának garantált üzemideje 60 év lesz - tájékoztatott a Roszatom.

Címkék: atomerőmű, paks, paks2

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során