Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Január 31. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magyar űrszonda utazhat a Holdra

Magyar űrszonda utazhat a Holdra

Magyar űrszonda készül a Holdra a világ egyik legjelentősebb technológiai versenyének keretében. A magyar csapat túl van a Puli két prototípusának tesztelésén, jelenleg zajlik a kutatójármű végső szerkezetének kialakítása. A Rádió Orient műsorában Pacher Tibor projektvezető mutatta be a Puli működését, valamint a júniusban Budapestre látogató Lunar XPRIZE éves technológiai találkozót.

A Puli Space alapítója, Pacher Tibor elmondta, a 2007-ben meghirdetett megmérettetésben az eredeti 29-ből már csak 18 csapat verseng, hogy eljuttassa saját szerkezetét a Holdra. A magyar csapat érdeklődő fiatal informatikusokat, tudósokat és mérnököket fog össze. A Rádió Orient vendége elmondta, a Puli elnevezést a magyar vonatkozás mellett azért választották, mert 'a puli olyan, mint a projektünk: okos, vidám és tud terelni.”

A versenykiírás szerint minden csapatnak olyan járművet kell építenie, amely képes minimum 500 métert megtenni a Holdon, majd képeket visszaküldeni a felderítésről. Pacher elmondta, a jármű bármilyen lehet, nincsen kikötés – így a csapatok a holdjárók mellett szondákat is terveznek. A magyar projekt a terep ismeretlensége miatt keréklábbal, botkerék alkalmazással ruházza fel a járművét. A csapatvezető kiemelte, nem feltétel a jármű visszajuttatása. „A magyar szerkezet minimum 15 napig lesz életképes, majd a Holdon fogja örök álmát aludni” – a Puli két prototípusa már elkészült, jelenleg zajlik az űrképes harmadik, majd a ténylegesen utazó negyedik szerkezet kialakítása. A robotokat Marokkóban, a Szaharában, valamint Hawaii szigetén a Mauna Kea oldalán tesztelték. A kemény terepen való mozgás, valamint a visszaküldött információ alapján a tesztelések sikeresek voltak.

A 20 millió dolláros fődíjú verseny kiírásában fontos kikötés, hogy a csapatoknak saját maguknak kell megoldaniuk a projektek finanszírozását. Pacher Tibor elmondta, a holdjáró megépítése és eljuttatása mellett a harmadik legnehezebb feladat a finanszírozás és a struktúra összerakása. „A 15 millió dolláros összköltségű szerkezet anyagi háttere a nagy reklámérték, az önkéntes munka és a támogatók segítségével valósul meg. Emellett a kialakított csoport a jövőben bármi más szerkezetet ki tud építeni a high-tech szektorban” – sorolta az előnyöket a vendég.

A Puli befejezése jövő év késő őszére várható, az indításra egy amerikai versenytárssal való együttműködés révén az utolsó negyedévben az Amerikai Egyesült Államokból kerül sor. A fellövés időpontjáig a versenytársak minden évben találkoznak a megszerzett tapasztalat megosztása érdekében. „A 2014-es évben Budapest ad otthont a találkozónak” – emelte ki a projektvezető.

Pacher Tibor a Rádió Orient műsorában további terveiről is beszámolt. Az időkapszula projekt keretében fiatalokat kérnének arra, hogy állítsanak össze egy kilogrammnyi üzenetet az idegenek számára. „Az időkapszulák az emberekről szólnának, arról, hogy mik vagyunk, mit és hogyan mondunk el magunkról a teljes ismeretlenségnek” – Pacher elmondta, a különböző nemzetiségű diákok által összeállított csomagok pozitív hozadékkal bírnának, segítenék egymás megértését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton