Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Január 07. 07:30, hétfő | Belföld
Forrás: Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti - fotó: pixabay

Magyar szakácsok főztek ünnepi ebédet szegényeknek Rómában

Magyar szakácsok főztek ünnepi ebédet szegényeknek Rómában

Magyar szakácsok főztek ünnepi ebédet a szegényeknek Rómában vasárnap, a menü marhapörkölt volt tarhonyával, vitaminsalatával és csemegeuborkával.

Idén vízkeresztkor a kapuvári Ízvadász Egyesület tagjai készítették az ebédet a Szent Egyed katolikus közösség római menhelyén, ahol hosszú sorokban álltak az emberek a magyar ételekért. A pörkölt mellé édességként szaloncukrot osztottak szét a rászorulók között, akik a kapuvári Cserpes Sajtműhely túró rudiját is megkóstolhatták. Mindkettő kuriózumnak számít Olaszországban.

Ez volt az ötödik év, hogy a Róma belvárosában, a Trastevere negyedben levő szegénykonyhán a Magyarországról érkező szakácscsapat készítette az ünnepi ételt. A kapuvári Ízvadász Egyesület tagjai 2015 óta segítik a Szent Egyed közösség munkáját. Hagyománnyá vált, hogy december 25-én a közösség budapesti menzáján főznek ebédet a rászorulóknak, vízkeresztkor pedig Rómában, ahol most is 350 embernek készítettek meleg ételt magyaros ízekkel.

Magyar László, az Ízvadászok Egyesület vezetője elmondta, hogy most is minden alapanyagot Magyarországról szállítottak Rómába: több mint 80 kilogramm marhahúst, 25 kilogramm hagymát, 35 kilogramm tarhonyát és 55 kilogramm szaloncukrot. A marhahúst azért választották, hogy a nem keresztény vallásúak is fogyasztani tudják. "Mindenkit tiszteletben tartva minden évben valami magyarosat igyekszünk főzni" - tette hozzá Magyar László.

Marco Sala, a Szent Egyed közösség római felelőse az MTI-nek elmondta, hogy a magyarokat már minden évben várják. "Számunkra ez az ünnepi ebéd a Magyarországgal való barátságot jelképezi és közben rámutat arra is, hogy a boldogság olyan kenyér, amelyet a nálunk szegényebbekkel kell megosztani. A kapuváriak csodát teremtenek a barátság ebédjével" - fogalmazott Sala. Hozzátette, hogy a Szent Egyed közösség idén ünnepli fennállása 50. évét.

Szeretetfőzésről beszélt a csapatot vezető Hámori György kapuvári polgármester. A jótékonysági akciót az önkormányzat mellett helyi vállalkozások, szervezetek és magánszemélyek adományai támogatják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során