Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Február 17. 10:07, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Magyar kutatót díjaztak a világ legrangosabb biztonságpolitikai konferenciáján

Magyar kutatót díjaztak a világ legrangosabb biztonságpolitikai konferenciáján

A kiemelkedő tudományos értéket képviselő doktori (PhD) disszertációért

A kiemelkedő tudományos értéket képviselő doktori (PhD) disszertációért járó John McCain-díjjal ismerték el Mártonffy Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanársegédje értekézését a vasárnap véget ért 56. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián (MSC), a biztonságpolitika legrangosabb nemzetközi fórumán.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékén dolgozó kutató az Egyesült Államok fővárosának rangos egyeteme, a washingtoni American University nemzetközi közszolgálati karán szerzett PhD-fokozatot 2019-ben.

Analízis paralízis: veszélyérzékelés és kohézióhiány a NATO-ban, 1960-1980 (Analysis Paralysis: Threat Perception and Incohesion in NATO, 1960-1980) című értekezésében az észak-atlanti szövetség szervezete döntéseinek elemzésén keresztül rámutat, hogy míg a nemzetközi kapcsolatok kutatóinak tanulmányai szerint a fokozott fenyegetettség érzése erősíti a szövetségesek közötti összetartást, a történelmi adatok arra utalnak, hogy az erős fenyegetettség gyengítheti egy szövetség kohézióját.

Mártonffy Balázs a John McCainről elnevezett elismerés első számú idei díjazottja. A második díjat a svéd Oscar Jonsson kapta meg a háború fogalmának orosz felfogásáról szóló, önálló kötetben is kiadott disszertációjáért (The Russian Understanding of War). Az elismeréseket a 2018-ban elhunyt amerikai republikánus szenátor özvegye, Cindy McCain részvételével adták át a hét végén Münchenben.

John McCain több mint negyven évig volt a konferencia visszatérő vendége, kezdetben fiatal katonatisztként, majd több mint húsz éven keresztül szenátori tisztségében, az amerikai törvényhozás küldöttségének vezetőjeként. Sokat tett azért, hogy az MSC a transzatlanti közösség fontos fóruma legyen.

A republikánus politikus emlékére alapított díjjal kiemelkedő tudományos munkákat ismernek el. A díj arra is hivatott, hogy méltassa John McCainnek a transzatlanti kapcsolatok erősítéséért és a globális biztonságpolitikai párbeszéd ösztönzéséért végzett munkáját. A díjazottak a 20 ezer euróig terjedő (6,8 millió forint) pénzjutalommal együtt járó elismerés mellett vonzó publikációs lehetőségeket is kapnak, és részvételi jogot az MSC rendezvényein - áll a konferencia szervezőinek közleményében.

Fotó: securityconference.org

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni