Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. November 16. 19:01, péntek | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Kiváló a magyar hal minősége

Kiváló a magyar hal minősége

Kiváló a Magyarországon termelt, kifogható és elfogyasztható halak minősége a sajtóban sugalmazott álláspontoktól eltérően

– közölte Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke pénteken az MTI-vel. Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a sajtóban több cikk címe tévesen azt sugallta, hogy Magyarország természetes vizeinek minősége nem megfelelő, és az ott nevelt halak húsa növényvédő szereket és gyógyszermaradványokat tartalmaz.

Kiemelte, hogy a Szent István Egyetem (SZIE) által megrendelt HappyFish projekt keretében végzett vizsgálatot a laboratorium.hu jelentette meg. A projekt célja a minőségi halhús kritériumainak leírása, a halhús minőségét befolyásoló anyagok meghatározása volt tótól az asztalig. A vizsgálat eredményeként megállapították, hogy szermaradvány a vizekben, a halak húsában csak elenyésző mennyiségben található, és bár nincs határérték meghatározva a halakra, a nem vízi állatoknál kimutatható szermaradványok egészségügyi határértékét nem éri el.

Szűcs Lajos szerint a SZIE a kutatással arra próbált rávilágítani, hogy előnyös lenne egy olyan határérték-táblázat elkészítése, amely alapján megállapítható lenne, hogy bizonyos mennyiségű szermaradvány a halakban tényleg ártalmas-e az egészségre.

Megjegyezte, hogy más, nem vízi állatokban kimutatható szermaradványok nagysága akár tízszeres is lehet, és még az sincs egészségi határértéket elérő nagyságrendben.

Címkék: hal, magyar hal, minőség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni