Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Július 08. 08:58, hétfő | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Kiskorúak szexuális zaklatása és emberkereskedelem vádjával letartóztattak egy amerikai milliárdost

Kiskorúak szexuális zaklatása és emberkereskedelem vádjával letartóztattak egy amerikai milliárdost

Kiskorúak szexuális zaklatása és emberkereskedelem vádjával letartóztatták Jeffrey Epstein amerikai milliárdost - jelentette vasárnap több amerikai sajtóorgánum.

Epsteint New Jerseyben a repülőtéren tartóztatták le, amikor magángépével megérkezett Párizsból. Letartóztatása után percekkel a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) több mint egy tucatnyi ügynöke kutatta át a lakását. Hétfőn kell megjelennie egy manhattani bíróságon. Előzetes letartóztatásával egy évtizede tartó nyomozás és a sajtóban megszellőztetett vádalkuról szóló hírek özöne zárult le.

Bár a manhattani ügyészi hivatal nem kívánta kommentálni az ügyet, sajtójelentések szerint a milliárdos ellen 2002 és 2005 között New Yorkban és Floridában elkövetett, kiskorúakat is érintő emberkereskedelem, pedofília gyanúja miatt emelnek vádat, tovább azzal is vádolják, hogy ő személyesen is elkövetett szexuális visszaéléseket kiskorúak terhére.

A 66 éves Epsteinről, aki korábban egy kockázatitőke alap kezelője volt, valamennyi amerikai médium megemlíti, hogy Bill Clinton volt és Donald Trump jelenlegi elnök, valamint prominens üzletemberek barátja volt, a The Wall Street Journal című lap pedig azt is közölte, hogy a brit királyi család egyik tagjához, András yorki herceghez is barátság fűzte.

Az amerikai szövetségi hatóságok több mint egy évtizeddel ezelőtt kezdtek vizsgálódni. 2007-ben azonban a floridai ügyészek vádalkut kötöttek Epsteinnel, és két rendbeli, prostitúcióval kapcsolatos bűncselekmény miatt 13 hónapos börtönbüntetésre ítélték. A szövetségi vádemelést akkor elkerülte. A büntetést a floridai Palm Beachben töltött le, kivételezett helyzetben, mert "munkával kapcsolatos teendőkre" hivatkozva napközben elhagyhatta a börtönt.

A vádalkuról szóló megegyezést akkor Alexander Acosta, floridai ügyész tárgyalta ki. Acosta jelenleg a Trump-kormány munkaügyi minisztere.

Az idén februárban egy floridai szövetségi bíró felülvizsgálta az ügyet és arra a megállapításra jutott: a vádalkut megkötő ügyész megsértette a szövetségi törvényeket, mert a vádalkuról nem informálta az áldozatokat. Miután a Miami Herald című lap foglalkozott az üggyel és több kongresszusi politikus is felháborodott nyilatkozatot tett, az igazságügyi minisztérium újranyitotta az Epstein-dossziét.

A letartóztatást sem az igazságügyi tárca, sem Epstein ügyvédje nem kívánta kommentálni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.