Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Március 30. 14:11, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Kikerülhetnek a hullámsírból az Apollo–11 hajtóművei

Kikerülhetnek a hullámsírból az Apollo–11 hajtóművei

Felszínre akarja hozni az Apollo–11 holdmisszió több mint negyven éve az Atlanti-óceán mélyén fekvő rakétahajtóműveit az Amazon.com internetes áruház alapító-vezérigazgatója, Jeff Bezos.

Az űrrajongó milliárdos egy általa vezetett magánexpedíció keretein belül kutatta fel az F–1 rakétahajtóműveket. A kutatócsoport hanglokátorok segítségével térképezte fel a több mint 4200 méter mélyen fekvő hullámsírt. Az Amazon.com alapító-vezérigazgatója internetes közleményében árulta el, hogy felszínre akarja hozni az öt elsüllyedt hajtómű legalább egyikét.

A hajtóművek az Apollo–11 űrhajót elindító Saturn V holdrakéta részét képezték, és a terveknek megfelelően a felszállást követő néhány percen belül a tengerbe zuhantak. Négy nappal később pedig, 1969. július 20-án, Neil Armstrong és Buzz Aldrin már a Holdon sétáltak. „Egyelőre nem tudjuk, hogy milyen állapotban vannak” – írta Bezos. – Hatalmas sebességgel csapódtak az óceánba, és több mint negyven éve áznak a sós tengervízben. Másrészről persze nagyon strapabíró anyagból készültek.”

Bezos, aki ötévesen nézte végig a holdra szállást a televízióban, hozzátette: bár a hajtóművek még ma is a NASA tulajdonát képezik, reméli, hogy a leletek múzeumokhoz fognak kerülni. Az amerikai űrkutatási hivatal rendkívül izgatottan fogadta a felfedezés hírét.

A kiemelés időpontját azonban egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de annyi biztos, hogy az egyenként 5,8 méteres hajtóművek felszínre hozatala jóval hosszabb időt vesz majd igénybe, mint az a két és fél perc, amely idő alatt a rakétahajtóművek annak idején elhagyták a kilövőhelyet. Az űrkorszak kezdete óta számtalan „használt” hajtómű, illetve egyéb űrhajóalkatrész landolt az óceán fenekén, és nem tudni, hogy jelenleg milyen állapotban vannak.

A mélytengeri magánexpedíciók pedig hatalmas népszerűségnek örvendenek manapság a milliárdosok körében. Az Avatar című kasszasikert is jegyző James Cameron például a múlt hét végén tett látogatást egy mini-tengeralattjáróval a Föld legmélyebb pontjánál, amely a Csendes-óceán délnyugati medencéjében fekvő Mariana-árokban található. Sir Richard Branson brit milliárdos pedig az Atlanti-óceán legmélyebb pontjaként ismert Puerto Ricó-i árokhoz tervez expedíciót az év vége felé.

Egyelőre tisztázatlan, hogy a Bezos által vezetett kutatócsoport mikor bukkant rá a hajtóművekre. A milliárdos mindössze néhány részletet árult el a felfedezésről, így még azt sem tudni, hogy miként sikerült azonosítani a leleteket. A kiemelés költségeit illetően pedig mindössze annyit mondott, hogy magánfinanszírozással fog megvalósulni.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során