Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2018. Augusztus 07. 14:00, kedd | Külföld

Júniusban 14 százalékkal volt magasabb a nettó átlagbér Romániában

Júniusban 14 százalékkal volt magasabb a nettó átlagbér Romániában

Júniusban 14,3 százalékkal volt magasabb a nettó átlagbér Romániában az egy évvel korábbinál - közölte kedden a román országos statisztikai intézet.

A nettó átlagbér 2721 lej (1 lej mintegy 69 forint) volt, ami előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal volt magasabb. A bruttó átlagbér 0,7 százalékkal, 4527 lejre nőtt az előző hónaphoz mérten.
Az inflációval kiigazított reálbér értéke 8,4 százalékkal volt magasabb júniusban a tavalyi hatodik hónaphoz viszonyítva.
Ágazatokra lebontva, az információtechnológia szektorban dolgozók keresnek a legjobban, ott a nettó átlagbér júniusban 6473 lej volt, az oktatásban 2803 lej, az egészségügyben 3519 lej volt a nettó átlagbér. A román kormány az elmúlt években többször emelte a közalkalmazottak bérét.
Az idei első fél évben a román államháztartási hiány elérte GDP-arányosan az 1,6 százalékot, ami a legnagyobb 2011 óta, miután júniusban a deficit csaknem megkétszereződött az első öt hónapi adathoz képest.
Az első hat hónapban a bérkiadások csaknem 25 százalékkal emelkedetek tavalyi azonos időszakhoz képest, a szociális jellegű kiadások is csaknem 14 százalékkal nőttek.
A román kormány 3 százalékos államháztartási hiányt vállalt idénre, amit az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap szerint túl fog lépni, ha nem változtat a költségvetés szerkezetén. A béremeléseket a kormány a munkaerő elvándorlás megállításának szükségességével indokolta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez