Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2011. November 23. 07:19, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Július 1-jén adnák át teljesen a hatalmat

Július 1-jén adnák át teljesen a hatalmat

Megállapodtak az új kormány megalakításáról és az elnökválasztás időpontjáról Egyiptomban az országot irányító katonai tanács és a politikai pártok – jelentette kedden a Mena hírügynökség.

Az új kormány feladata az lesz, hogy megvalósítsa a január 25-i forradalom céljait – mondta a tanácskozás egyik résztvevője.

A tárgyaláson – amelyen öt politikai párt vett részt, köztük a Muzulmán Testvérek képviselője is – a katonai tanács állítólag azt javasolta, hogy az új miniszterelnök legyen Mohammed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség korábbi vezetője.

A tervek szerint június 20-án elnökválasztást tartanának az arab országban, és a katonaság július 1-jén teljesen átadná a hatalmat a civil kormányzatnak.

Az egyiptomi kormány a hét végén testületileg benyújtotta lemondását, miután péntek óta több tízezren tüntettek Kairó központjában, a Tahrír téren a kormány és az Egyiptomot Hoszni Mubarak volt elnök elűzése óta irányító katonai tanács ellen. Követelték, hogy a hadsereg mielőbb adja át a hatalmat egy civil kormánynak.

A tiltakozó megmozdulások zavargásokba torkolltak, a karhatalom durva fellépése következtében legalább 29 tüntető életét vesztette, sok százan megsebesültek. A Mubarak elmozdításához vezető január-februári tüntetések óta nem voltak ilyen súlyos tiltakozások az észak-afrikai országban.

Kedd délután ismét több tízezren követelték a katonai tanács elnökének, Huszein Tantávi tábornagynak a távozását, aki húsz éven keresztül Mubarak védelmi minisztere volt. A tüntetők a Tahrír téren és környékén összecsaptak a rendfenntartókkal, akik könnygázt vetettek be.

Az egyiptomi belügyminisztérium közlése szerint őrizetbe vettek három amerikai diákot, akik állítólag Molotov-koktélokat dobáltak hétfőn a kairói Amerikai Egyetem épületének tetejéről a Tahrír téren a tüntetőkkel dulakodó biztonsági erőkre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.