Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2019. Szeptember 21. 07:07, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Január 5-ig lehet nevezni a Magyarország Étele 2020 versenyre

Január 5-ig lehet nevezni a Magyarország Étele 2020 versenyre

A nemzeti összetartozás a témája a Magyarország Étele 2020 szakácsversenynek, amelyre január 5-ig lehet nevezni.

Minden nevezett fogás legfeljebb öt elemből állhat, és kötelezően tartalmaznia kell három, a magyar trikolór színeit adó alapanyagot (piros paprika, túró, zöld színű zöldség vagy zöldfűszer). A kétfordulós versenyben az ételeket rangos szakmai zsűri bírálja el - mondta el az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, Asztalos István pénteken, Budapesten.

Hozzáfűzte: hagyományt, modernséget és furfangot keresnek a nevezett ételekben. Az elmúlt évekhez képest újdonság, hogy most 4 helyett 3 óra áll majd a szakácsok rendelkezésére a versenyételek elkészítésére.

A részletes versenykiírás a magyarorszagetele.hu oldalon olvasható. Elvárás a nevezett ételekkel szemben, hogy egy átlagosan felszerelt konyhán, nagy mennyiségben is elkészíthetőek legyenek. A nettó bekerülési alapanyagköltség adagonként legfeljebb 1000 forint lehet.

A sajtótájékoztatón Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára kiemelte: 2010 óta fontos célja a magyar kormánynak, hogy minél jobb minőségű és minél egészségesebb ételek kerüljenek a magyar emberek asztalára.

Az elmúlt években jelentősen nőtt a magyar emberek által fogyasztott gyümölcs és zöldség mennyisége. Ma már a magyar emberek 96 százaléka minden nap fogyaszt gyümölcsöt vagy zöldséget, kétharmaduk több alkalommal is - fűzte hozzá a politikus, aki szerint ez a kormány intézkedéseinek - például a népegészségügyi termékadónak -, valamint a nagymértékű béremelkedésnek is köszönhető.

A szakácsverseny helyszíne a Felcsúti Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakiskola lesz. Az intézmény igazgatója, Bányai György hangsúlyozta: a magyar nemzeti identitás fontos részét képezi a magyar kulináris kultúra, az étkezési szokások, hagyományok összessége.

Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: magas színvonalú nemzeti konyha nem letézhet jó minőségű alapanyagok nélkül. A Nébih nem titkolt célja, hogy kiváló és biztonságos, etikus gondolkodással előállított élelmiszerek kerüljenek a magyar fogyasztók elé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: