Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2012. Március 25. 14:07, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Új skorpiófaj a Halál-völgyben

Új skorpiófaj a Halál-völgyben

Új skorpiófajt fedeztek fel a kaliforniai Halál-völgyben, a Death Valley Nemzeti Parkban.

Az új fajról a Zoo Keys folyóiratban jelent meg tanulmány. A Halál-völgy (Death Valley) a Föld egyik legforróbb területe, az éves csapadékmennyiség a száraz, sivatagos katlanban kevesebb mint 50 milliméter. A barátságtalan viszonyok ellenére sokféle állat és növény otthona a terület, amely 1933 óta áll védelem alatt, 1994-ben pedig nemzeti parkká nyilvánították.

A Wernerius inyoensis mindössze 16 milliméteres, és ideje nagy részét a föld alatt tölti. Az új skorpiófajt Matthew Graham, a Nevadai Egyetem PhD-hallgatója fedezte fel a nemzeti park élővilágának feltérképezését célzó kutatások során – olvasható a tanulmányt ismertető PhysOrg tudományos hírportálon.

„Meglehetősen pontos felmérések készültek az Észak-Amerikában honos emlősökről, madarakról, hüllőkről és kétéltűekről, ahogy a kontinens növényvilágáról is. Ugyanakkor még várat magára a kisebb élőlények több csoportjának taxonómiai (rendszertani) felmérése, e kutatások során számos új felfedezés várható” – hangsúlyozta Jef Jaeger, a Nevadai Egyetem docense.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:45, hétfő | Belföld

Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán

A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat

2024. Május 13. 15:43, hétfő | Belföld

Pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát az ördög ügyvédje-perben

Hatszázezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi önkormányzati képviselőt az úgynevezett ördög ügyvédje-perben.

2024. Május 13. 15:40, hétfő | Belföld

Gyopáros Alpár: pályázni lehet falusi utcák, járdák, hidak, kerékpárutak felújítására

Önkormányzati tulajdonban lévő utcák, járdák, hidak és kerékpárutak felújítására pályázhatnak az ötezer lakosúnál kisebb települések a Magyar falu programban

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Belföld

Naposan indul a hét, majd megnő a záporok, zivatarok esélye

Napos idő várható gomolyfelhőkkel a hét első felében, 19-25 Celsius-fokos csúcshőmérsékletekkel, majd megnő a záporok, zivatarok esélye - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.