Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Január 18. 16:07, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Így kerülhető el a több tízezres büntetés az autópályákon

Így kerülhető el a több tízezres büntetés az autópályákon

Érdemes pontosan tájékozódni a díjköteles úthálózatról, hogy az autósok elkerülhessék a bírságot – hívja fel a figyelmet az Autopalyamatrica.hu.

A portál pénteki közleményében jelezte: januárban nőtt a fizetős útszakaszok hossza. Két, a közelmúltban átadott útszakasz vált díjkötelessé, az M35 autópálya 481-es főút és Berettyóújfalu közötti 18,7 kilométeres szakasza, valamint az M4 autópálya Berettyóújfalu és a 47-es főút közötti 3,7 kilométeres szakasza.

Az eddig ingyenesen használható útszakaszok 2019-ben is díjmentesek maradnak. A legegyszerűbb dolguk a Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyei autósoknak van, a két megyében ugyanis egyáltalán nem kell fizetni az úthasználatért.

Jóval bonyolultabb kiigazodni a főváros körül húzódó M0-s autóút ingyenes és díjköteles szakaszain. A körgyűrű nagy része ingyenesen használható, de az északi és a déli részén is van olyan szakasz, ahol fizetni kell, és fizetősek a körgyűrűből a fővárosba vezető utak is. Érdemes figyelmesen autózni a Budapestet körülölelő úton, mert véletlenül túlhajtva könnyen fizetős szakaszra lehet érni – hangsúlyozta az Autopalyamatrica.hu.

Pest megyén kívül csak rövid autópálya-szakaszok használhatók díjmentesen. Ingyenes marad a Fejér és Bács-Kiskun megye között az M8-as autópálya eddig megépült szakasza, valamint az M9-es Tolna és Bács-Kiskun megye között. Az 58-as és az 5826-os számú utak közötti rövid szakasz az M60-os autópályán délnyugat felől kerüli el Pécset, ez továbbra is díjmentesen használható, ahogy az M6-osról Dunavecse felé leágazó M8-as autópálya Fejér és Bács-Kiskun megye között húzódó szakasza, Somogy megyében pedig a kaposvári elkerülőút 61-es főút része ingyenes.

Az Autopalyamatrica.hu közleménye szerint az oldalon található interaktív térkép segítségével megtudható, melyik településre utazva milyen megyei matricát célszerű venni 2019-ben. A portál szerint érdemes naprakésznek lenni, mert ha érvényes autópálya-matrica nélkül hajt át az autós egy ingyenes útszakaszról a díjkötelesre, akkor a személyautóknál 14 875 forint a bírság, ami 30 napnál hosszabb késlekedés után csaknem 60 ezer forintra nőhet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.