Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Január 29. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Húszezerrel lett kevesebb a rezsi

Húszezerrel lett kevesebb a rezsi

Nem javult jelentősen a fizetési hajlandóság a lakossági energiaárak csökkentése után sem, az átlagos fogyasztók tavaly nagyjából húszezer forintot spórolhattak az áram- és gázszámlájukon − derül ki a Napi Gazdaság körkérdésére adott szolgáltatói válaszokból.

A Tigáz Zrt.-nél az egyetemes szolgáltatásban a lakossági fogyasztók átlagosan évi 20 ezer forintot takarítottak meg a rezsicsökkentéssel (az átlagos fogyasztás 1200 köbméter volt) Száraz Gábor szóvivő szerint. Az áramszolgáltató EdF Démász Zrt.-nél az átlagos, 1800 kilowattóra éves fogyasztású háztartások megtakarítása 18 ezer forint volt tavaly, de hasonló számokat közöltek a név nélkül nyilatkozó szolgáltatók is. A tapasztalatok szerint az alacsonyabb ár nem hozott magasabb fogyasztást, a Tigáznál például 2−4 százalékkal kevesebb gáz fogyott a mostani gázévben, mint egy évvel korábban, az EdF Démász szolgáltatási területén a 2011 és 2012 összehasonlításában még csökkenő lakossági áramfogyasztás 2012 és 2013 összevetésében már inkább stagnálást mutatott, de más szolgáltatók is “inkább csökkenésről” számoltak be.

A fizetési hajlandóságra kevésbé, a kintlevőségek állományára azonban jó hatással volt a rezsicsökkentés és az, hogy 2011 szeptemberétől 90-ről 60 napra változott a nem fizetők kikapcsolás előtti türelmi időszaka. Száraz szerint a Tigáznál elsősorban a kintlévőség-kezelés optimalizálásának és a részletfizetési kedvezménynek köszönhetően csökkentek a tartozások, a 60 napon túli állományban azonban az átlagnál kisebb volt a csökkenés, utalva arra, hogy a fogyasztók a megtakarítást nem feltétlenül adósságaik rendezésére fordítják. Az EdF Démásznál tavaly a hátralékos ügyfelek száma átlagosan 3 százalékkal, a lejárt esedékességű tartozások összege pedig 7,7 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

Az E.Onnál tavaly 3 százalékkal csökkent a lakossági kintlévőség, a rezsicsökkentés második ütemének hatását azonban az év végén még nem lehetett látni (az árcsökkenés két-három hónap után kezd megjelenni a kintlevőségállományban). Az E.Onnál a 90 napon túli lakossági tartozásoknál figyeltek meg kifejezett csökkenő tendenciát, az adatok fenntartható csökkenési trendre utalnak, ami némileg javuló fizetési hajlandóságot tükröz. Az Elmű-Émász csoportnál 10-15 százalékkal csökkent a tartozások mértéke tavaly − tudta meg a lap Boross Norbert kommunikációs igazgatótól. Szakértők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy ez nem jelenti azt, hogy kevesebb ember kevesebb energiát ne fizetne ki, a kintlevőségek ugyanis nagyjából az árcsökkenés mértékével lettek alacsonyabbak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során