Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Szeptember 05. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Hamis aranytömbökkel csalt egy férfi

Hamis aranytömbökkel csalt egy férfi

A Fővárosi Törvényszék jogerősen 5 év szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a férfit, akit többek között azzal vádoltak, hogy kölcsönügyleteiben fedezetként hamis aranytömböket használt fel

- közölte a törvényszék szerdán az MTI-vel. A közlemény szerint a szerdai tárgyalási napon a tervek szerint a bizonyítási eljárás folytatódott volna, azonban a vádlott felszólalt és a váddal egyezően beismerte bűnösségét.

Az ítélet szerint a vádlott kézizálog-hitelezési tevékenységet folytatott az általa alapított Kft.-ben és Zrt.-ben. A cégeket a globális pénzügyi válság negatívan érintette, működésük fenntarthatatlanná vált, ezért a vádlott elhatározta, hogy fiktív zálogkölcsön-ügyletekkel lendíti fel üzleti forgalmát. Ezek valós ügyletként történő kimutatásával biztosíthatóvá vált a refinanszírozó bankok által megkövetelt fedezettség. Ezenfelül a záloghitel-állomány látszólagos emelkedése további hitellehívásokat is megalapozott.

További forrásokhoz jutás céljából újabb pénzintézeteket, egyéb gazdasági társaságokat, illetve vagyonos magánszemélyeket, vállalkozókat bírt rá kölcsönnyújtásra vagy más finanszírozási típusú ügylet megkötésére azzal a módszerrel, hogy fedezetként a kifizetett pénzösszeget meghaladó értékű aranytömböket ajánlott. A vádlott a szükséges mennyiségű aranytömbbel vagy az azok öntéséhez felhasználható törtarannyal nem rendelkezett, ezért a kft. alkalmazásában álló ötvöst rendszeresen arra utasította, hogy réz és egyéb segédanyagok felhasználásával öntsön ki az aranytömbre megtévesztésig hasonlító fémtömböket. A hamis fedezeti tárgyak felhasználásával kötött ügyletek eredményeként a vádlott több mint 3 milliárd forinthoz jutott jogtalanul.



A vádlott a fentieken túl vállalati kötvénykibocsátás útján is megpróbált további forrásokhoz jutni. E tevékenységével összefüggésben a zrt. több millió euró névértéken kötvényt értékesített.

A férfi a megszerzett pénzösszegeket a Kft. és a Zrt. működési költségeinek, legsürgetőbb tartozásainak kifizetésére fordította. Az üzleti tevékenység élénkítésére, bővítésére nem került sor.

A törvényszék a büntetés kiszabásakor figyelembe vette az enyhítő körülményeket: a vádlott büntetlen előéletét, jelenleg fennálló személyi körülményeit, az időmúlást és azt, hogy a büntetőeljárás részben a vádlott önfeljelentésére indult, továbbá feltáró jellegű beismerő vallomást tett.

A törvényszék több rendbeli csalás bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége és számvitel rendje megsértésének bűntette miatt 5 év letöltendő szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte a vádlottat. Kötelezte továbbá a vádlottat, hogy a vádiratban indítványozott kártérítést a pénzintézetek, két gazdasági társaság és két magánfél részére fizesse meg.

Az ítélettel szemben sem az ügyészség, sem a vádlott és védője nem fellebbeztek, így az jogerős - olvasható a közleményben.

Címkék: ítélet, arany, csaló, hamis

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.