Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Július 01. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Folklife - Elkészült a Repülő puli-installáció Washingtonban

Folklife - Elkészült a Repülő puli-installáció Washingtonban

A hétvégére, a látogatók első nagyobb rohamának kezdetére elkészült Washingtonban Szőke Gábor Miklós Repülő puli elnevezésű installációja a Smithsonian Folklife Festival (SFF) területén.

Az SFF égisze alatt megrendezett Magyar örökség - Az újjáéledés gyökerei fesztiválprogram keretében megépült, mintegy négy méter magas, több ezer fekete- és a kutya nyelvénél piros - farúdból álló alkotást a szobrászművész és asszisztensei 200 munkaóra alatt csavarozták össze a magyar pavilonok között. A munkát a rekkenő hőség és zivatarok is nehezítették, amelyek miatt péntek délután a részvevőknek és a látogatóknak el kellett hagyniuk a fesztivál területét.
A szobor alkotója az amerikai fővárosba Oroszországból érkezett, ahol Vikszában, Moszkvától mintegy 400 kilométerre keletre egy hatalmas unikornis-szobrot készített.
"A Repülő pulinak itt kellett lennie, ezért iderepült" - nyilatkozott az MTI-nek fáradtan mosolyogva a munka hajrájában, a kialvatlanságtól kimerült művész.
Szőke Gábor Miklós Hintalovát jelenleg egy horvátországi fesztiválon mutatják be. A szobrász Washingtonból Moszkvába tér vissza, ahol a Gorkij-parkban készül installációkat építeni. Novemberben Hongkongban lesz egy nagyobb kiállítása, az év vége előtt Isztambulban pedig egy oroszlánt fog megépíteni.
"Otthon főleg az anyaghasználatról ismernek. A Deák téren ott állnak immár három-négy éve a hatalmas dobermanjaim, Dante őrei. Szerintem őket ismerik a legtöbben, de nagyon sok szobrom van Magyarországon, a Balatontól Budapesten át az Alföldig, házak homlokzatán, erdőben és állatkertekben" - mondta a művész.
Az amerikai főváros szívében június 26-30., illetve július 3-7. között zajlik a világ élő kulturális örökségét bemutató Smithsonian Folklife Festival, amelynek díszvendége idén Magyarország.
Az SFF Washington legnagyobb, 1967 óta évente megrendezett kulturális fesztiválja, látogatóinak száma minden évben egy-másfél millió, a média útján pedig akár 40 millió embert is elérhet. Magyarország első ízben meghívottja a rangos eseménynek, amelyen bemutatkozik a magyar zene, tánc, kézművesség, borászat és gasztronómia.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során