Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. December 08. 10:48, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Előnyös alkupozícióba hozhatja a bérlőket az új Ptk.

Előnyös alkupozícióba hozhatja a bérlőket az új Ptk.

Bérbe adott ingatlan adásvétele során erős tárgyalási, akár zsarolási helyzetbe hozhatja a bérlőket a 2014. március 15-én hatályba lépett új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) - közölte a Szecskay Ügyvédi Iroda az MTI-vel.

A közlemény szerint az új Ptk. kimondja, hogy egy bérbe adott ingatlan eladása esetén a bérleti szerződés változatlan tartalommal átszáll a vevőre, az új tulajdonosra. Egyúttal azonban megszűnnek a szerződés biztosítékai, mint az óvadék, kezesség, bankgarancia és ezáltal az új tulajdonos számára a bérleti díjkövetelések nem biztosítottak.
Boronkay Miklós, a Szecskay iroda ügyvédje szerint annak nincs akadálya, hogy a biztosítékokat a felek újra létrehozzák, így például a kezessel új kezesi szerződést írassanak alá, a bérlőtől új óvadékot kérjenek, vagy új zálogjogot alapítsanak. Ez azonban egyrészt körülményes eljárás, másrészt többek között a bérlő együttműködési készségén múlik, hogy hozzájárul-e a biztosítékok újraalapításához.
Ezáltal a bérlők együttműködési hajlandóságától függ a bérleti szerződés, valamint a bérbe adott ingatlan értéke, ami megnehezíti az ingatlanok eladását.
A biztosítékokkal kapcsolatos probléma elkerülhető, ha az eladó nem közvetlenül a bérbe adott ingatlant, hanem az azt tulajdonló céget adja el. Ebben az esetben a bérbeadó továbbra is ugyanaz a cég marad, és így a bérleti szerződések biztosítékai sem szűnnek meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során