Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Május 01. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elfogadták: csak állami szervek láthatják át a közpénzek útját

Elfogadták: csak állami szervek láthatják át a közpénzek útját

206 igen, 31 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadta el az országgyűlés az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény módosítását. A Cser-Palkovics András és Vas Imre képviselők által benyújtott törvénymódosítás szerint csak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kaphat teljeskörű betekintést a közpénzek felhasználásába, míg a szélesebb nyilvánosság csak korlátozottan juthat hozzá az adatokhoz.

A szavazásnál két fideszes honatya, Ángyán József és Bencsik János tartózkodott. A törvényjavaslat kivételes és sürgős eljárás keretében került a parlament elé, két nappal annak benyújtása után - közölte az Index.

A javaslat révén – a korábbi kormánypárti ígéreteket ebben a részében teljesítve – kerülnek be az Infotv.-be az új Polgári Törvénykönyvbe át nem vett üvegzsebszabályok, amelyek nyomán korlátozható az üzleti jogra való hivatkozás, amennyiben közpénzek felhasználásáról van szó. Az átlátszó.hu szerint azonban teljesen súlytalanná teszi az egyébként jó szabályokat az a módosítás, amely csak a KEHI és az ÁSZ számára biztosítana teljes körű hozzáférést.

A törvénymódosítással az atlatszo.hu szerint az a legnagyobb probléma, hogy az új, 'leplezetlenül kényelmi szempontok alapján készült' szabály tartalma teljesen bizonytalan, aminek alapján így bármilyen adatigénylés megtagadható lesz. A szabályból ugyanis lénygében annyi következik, hogy az igénylő nem követelhet teljes körű tájékoztatást a közpénzek felhasználásáról, de hogy mit követelhet helyette, azt nem osztja meg a jogalkotó az adatigénylővel – írja a portál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;