Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 30. 17:48, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Egyelőre nem lesz színházigazgató Alföldi Róbert

Egyelőre nem lesz színházigazgató Alföldi Róbert

Nem lesz színházigazgató a közeljövőben Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház távozó vezetője.

Alföldi Róbert a Nemzeti Színházban tartott vasárnapi sajtótájékoztatón elmondta: valóban tárgyalt a minisztériummal arról, hogy közösen létrehoznak egy új konstrukciójú teátrumot - központi helyként az Asbóth utcai Shure Stúdióban -, amely nem teljes mértékben állami támogatással, hanem 2-3 éven belül magántőke bevonásával magánszínházként működhetett volna.
Mindennek azonban meg kellett volna valósulnia április 20-ig, mert az előadóművészeti törvény szerint április 30-ig a színészeknek alá kell írniuk szerződéseiket. E dátum után már nincs realitása a dolognak. Ez az ügy vagy a bürokrácia útvesztőiben veszett el, vagy meggondolták magukat azok, akik dönthetnek ebben az ügyben - mondta a távozó direktor, emlékeztetve, hogy korábban az Újszínház vezetéséről is tárgyalt a fővárosi önkormányzat kulturális vezetőjével.
Mint mondta, a Nemzeti Színház 176 éves történetében nem volt példa arra, hogy a következő vezetés lenullázza a repertoárt és 30 sikeres előadást tegyen a földdel egyenlővé. Tájékoztatása szerint a Mephisto című előadást a Vígszínház megvásárolta, így novembertől ott láthatja a közönség, több szereposztásban.
Kerényi Imre és Kósa Lajos "buzizásáról" szólva kijelentette: "alpári, méltatlan és megalázó, hogy a miniszterelnök megbízottja kocsmai színvonalon értékeli egy kulturális intézmény öt évét". Hozzátette: kérdőjeleket vet föl L. Simon László nyilatkozata is, amely szerint vitát kell nyitni arról, hogy állami intézményekben milyen módon jelenhet meg a homoszexualitás.
Alföldi Róbert kifejtette: a miniszteri biztos és az új vezetés "méltatlan körülmények között - a korábban szóban elhangzott megállapodások semmisnek tekintésével, az adott szó megszegésével - bonyolítja a távozó munkatársak elbocsátását". Tavasszal az új vezetés a színészeken kívül más munkatársaknak is jelezte munkaviszonyuk megszüntetését, és ígéretet tett a tárgyalások mielőbbi megkezdésére, mindenki számára megnyugtató lezárására. Az érintett munkatársak többsége azonban a mai napig kiszolgáltatott helyzetben várja a tárgyalások folytatását.
A színház gazdálkodásáról elmondta: a 2013-as állami támogatást csak 2013. június 6-án írta alá a minisztérium, ám a színház feszes gazdálkodását bizonyítja, hogy a támogatási szerződés hiányában, az állami források elmaradása ellenére az április és május elején esedékes bér- és járulékfizetés, valamint a beszállítókkal szembeni kötelezettségeik jelentős részét addigi megtakarításaikból és bevételeikből finanszírozták.
Az elmúlt 4 évben a állami támogatás csökkenése ellenére a színház hatékonyan működött, a tavalyi év hasonló időszakával összehasonlítva 2013 első felében több mint 42 millió forint jegybevétel-növekedést értek el. Több mint 70 millió forintot hagynak a kasszában úgy, hogy a július elején esedékes júniusi fizetéseket már átutalták - hangsúlyozta Alföldi Róbert.
A minisztérium által előírt átvilágítást a színház határidőre elvégezte és az elkészült anyagot az érintetteknek elküldte. Az átvilágítás semmi olyan problémát nem talált, amely törvénytelenségre, működési vagy gazdálkodási hibára utalt volna - mondta.

Címkék: Kultúra-színház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során