Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Március 08. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Devizahitelmentés – még mindig

Devizahitelmentés – még mindig

Egyre valószínűbb, hogy igazak azok az információk, miszerint a mostani devizahiteles mentőcsomag csak a 90 napon túli késedelembe esett hiteleseket érinti majd. Közülük ugyanis sokan nem teljesítették a Nemzeti Eszközkezelő program feltételeit. Gyuris Dániel, a Bankszövetség elnöke is megerősítette, hogy erről folynak egyeztetések a kormánnyal.

Újságinformációk szerint az MNB devizatartalékát használnák fel, hogy a nagy összegű devizahitel forintosítás ne érintse negatívan a forintpiacot. Az Equilor számításai szerint, ha csak a problémás hiteleket érinti a csomag, akkor maximum 2-3 milliárd euróval csökkenhet a devizatartalék, így még mindig 30 milliárd euró felett maradna, ami piaci szempontból még elfogadható.

A hvg.hu információi szerint nyár előtt nem várható, hogy elkészül a program, hiszen Varga Mihály, új nemzetgazdasági minisztert, elődjével szemben nem jellemzi a kapkodás. A portál forrása szerint azonban nem valószínű, hogy a devizatartalékot bevetné az MNB, hogy segítse a programot (ez esetben negatív forinthatás jönne). A megkérdezett politikus hozzátette, nyilvánvaló, hogy az államnak is forrást kell tennie a mentőcsomaghoz, de a költségvetést nem szabad nehéz helyzetbe hozni. Ezzel utalhatott arra a korábbi információra, miszerint a bankok, elszenvedett veszteségüket leírhatnák a bankadóból. Arról ellentmondásos információkat kapott a HVG, hogy csak a 90 napon túli, vagy a már bedőléshez közeli hiteleseket is mentené e a tervezet.

A fő probléma a programmal az elemzők szerint, hogy a teljes devizahitel problémát megint nem oldja meg a lépés, ráadásul az eddig jól törlesztőket is arra ösztönözheti, hogy rossz adósok legyenek. A bankok számára ugyan pozitív lehet a program eredő hatása, de a már említett morális kockázat miatt a jövőben könnyen megugorhat a nem-fizetők aránya, ami viszont újabb súlyos csapást mérne a bankszektorra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során