Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2018. Március 20. 14:04, kedd | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Csehországban a korrupciót tartják a legégetőbb társadalmi problémának

Csehországban a korrupciót tartják a legégetőbb társadalmi problémának

Csehországban a korrupciót, a bevándorlást és a gazdasági bűnözést tartják az emberek a legégetőbb társadalmi problémának, s a legkevesebb nehézséget a kultúrában látják

- derült ki abból a februári országos felmérésből, amelynek eredményét kedden tették közzé Prágában.

A CVVM közvélemény-kutató intézet felmérésében a megkérdezettek 62 százaléka a korrupciót, 54 százalék a bevándorlást, míg 53 százalék a gazdasági bűnözést nevezte meg a legégetőbb problémának.

A felmérés résztvevőinek 48 százaléka az egészségügyet, a közbiztonságot és a szociális biztonságot minősítette súlyos gondnak. Mintegy 40 százalék viszont az ország belpolitikai és biztonsági helyzetét, a közkiadásokat és a gazdaság egészének a működését nevezte meg gyorsan orvosolandó problémaként.

"A lista végén a kultúra, az ellátás és a szolgáltatások színvonala található, amelyeket nagyjából 10-10 százalék tart súlyos gondnak" - olvasható a felméréshez fűzött magyarázatban.

A tavalyi hasonló felméréshez képest 51 százalékról 42 százalékra esett vissza azok aránya, akik az ország biztonságát tartják égető problémának. Hét százalékkal, 61 százalékról 54-re csökkent azok aránya, akiknek a bevándorlás jelent haladéktalanul megoldandó problémát. Visszaesett azok aránya is, akik a munkanélküliségben látnak nehéz problémát. Ez nyilván a javuló gazdasági helyzet következménye, hiszen februárban Csehországban négy százalék alatt volt a munkanélküliség.

A CVVM szerint általában nőtt a politikai helyzettel való elégedetlenség. A belpolitikát a tavalyi 31 százalék helyett jelenleg 42 százalék tartja égető gondnak, s jelentősen emelkedett, 32 százalékról 43-ra azok aránya is, akik megvizsgálnák Csehország tagságát az Európai Unióban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.