Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 30. 17:47, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Balog Zoltán: lesz pedagógus-béremelés szeptember 1-jétől

Balog Zoltán: lesz pedagógus-béremelés szeptember 1-jétől

Lesz pedagógus-béremelés szeptember 1-jétől az életpályamodell bevezetésével együtt - közölte az emberi erőforrások minisztere vasárnap az MTI-vel. Balog Zoltán a kormány szombati döntését a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) vasárnapi kongresszusán jelentette be az érintetteknek, akik ezt - elmondása szerint - tapssal fogadták és megelégedéssel nyugtázták.

A miniszter az MTI-nek azt mondta, a Nemzetgazdasági Minisztérium még számolja, hogy az összes más intézkedéssel együtt a béremelést milyen ütemezésben tudják kivitelezni. Nagy valószínűséggel szeptember 1-jétől a béremelés 50 százalékát kapják meg a pedagógusok, a másik felét pedig a következő évben - tette hozzá.
Balog Zoltán, a fennmaradó rész folyósítására utalva, több lehetőséget vázolt. Elmondta: elképzelhető, hogy jövő január 1-jével és jövő szeptember 1-jével, tehát két ütemben rendezik a fennmaradó béremelést, de az is lehet, hogy egy ütemben, vagy január 1-jén, vagy szeptember 1-jén kapják meg a pedagógusok a béremelésük fennmaradó 50 százalékát. Ezek számbavételével folynak a számítások, mert a kormány a közszolgálat más területein is rendezni akarja a béreket - hangsúlyozta a miniszter.
Példaként említette, hogy egy harminc éve dolgozó pedagógus esetében összesen mintegy 110 ezer forintos béremelést jelent az életpályamodellel együtt járó béremelés, ennek az összegnek a felét kapja meg most szeptember 1-jétől az érintett. A béremelés mértéke attól függ, eddig hány évet töltöttek a pedagógusok a pályán, illetve attól, hogy milyen a végzettségük - tette hozzá.
A miniszter hangsúlyozta: a béremelés mindenkire vonatkozik, a pedagógiai szakmai és szakszolgálatokban dolgozókra is, tehát mások mellett a logopédusokra, az iskolapszichológusokra és pályaválasztási tanácsadókra, valamint természetesen az óvónőkre, közülük pedig a középfokú végzettségűekre is.
A tárca vezetője elmondta, hogy a PSZ vasárnapi tisztújító kongresszusán - ahol Galló Istvánnét elsöprő többséggel választották újra elnöknek - a kormányzat részéről ott volt Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár is, és mindketten válaszoltak a felmerülő kérdésekre. Balog Zoltán ezzel kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy "annak van igaza, aki megállapodásra törekszik". Így ebben az esetben a PSZ-nek és a kormányzatnak is igaza van, mert mindkét fél konszenzust szeretne elérni - jegyezte meg a miniszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben