Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. December 01. 13:33, csütörtök | Belföld
Forrás: Ügyészség

Balesetet okozott a sípályán, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértéssel vádolják

Balesetet okozott a sípályán, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértéssel vádolják

A gondatlan bűncselekmény elkövetőjével, egy középkorú magyar férfival szemben a Gyöngyösi Járási Ügyészség emelt vádat a szlovák ügyészség által felajánlott büntetőeljárásban.

A vádirat szerint a terhelt 2019 márciusában Tátralomnicon tartózkodott, a Magas-Tátrában, ahol az ottani síközpont pályáin síelt. Egyik lesiklása során ki kellett kerülnie két, a pályán álló embert, ennek érdekében irányt váltott, ám a manővereit rosszul tervezte meg, mivel nem vette figyelembe, hogy egy másik pálya irányából egyenes vonalú egyenletes mozgással érkezik feléje a sértett, aki így elkerülhetetlenül keresztezte a vádlott nyomvonalát. Erre – a kikerülés időtartama, a terhelt választott iránya, valamint sebessége miatt – végül is úgy került sor, hogy a szlovák állampolgárságú nő átsiklott a vádlott síléceinek végén, majd az ebből adódó hirtelen lassulás folytán elesett és súlyos sérüléseket szenvedett.

A nyomozás során kirendelt szakértő megállapította, hogy a baleset elkerülhető lett volna, ha a vádlott betartja a síelőkre vonatkozó, a Magas Tátrában érvényes Fehér Kódex 2. és 3. pontjában megfogalmazott, részben a síelés irányát megszabó előírásokat, melyek azt is rögzítik, hogy minden síelő köteles a pálya jellegéhez és állapotához, a saját képességeihez és lehetőségeihez, a terephez, az időjárási és hóviszonyokhoz, valamint a sípályán található síelők számához igazítani a síelést és annak sebességét.

A férfi e körben nem tanúsította a tőle elvárható figyelmet és körültekintést, gondatlansága pedig súlyos sérüléshez vezetett. A járási ügyészség erre az okozati láncolatra figyelemmel gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétségével vádolja az elkövetőt.

Vádiratában az ügyészség – tárgyalás tartása esetén – pénzbüntetés kiszabására tett indítványt, de indítványozta azt is, hogy amennyiben a férfi az előkészítő ülésen a váddal egyezően beismeri a bűnösségét, úgy a bíróság büntetés helyett intézkedéssel 1 év 3 hónap időtartamban bocsássa őt próbára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.