Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Július 10. 10:06, szombat | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

A kockázatos területek közé sorolta Spanyolországot a német kormány

A kockázatos területek közé sorolta Spanyolországot a német kormány

Az új típusú koronavírus ismét erősödő terjedése miatt a német kormány a járványügyileg kockázatos területek közé sorolta pénteken Spanyolországot, a német szabadidős turizmus első számú külföldi célpontját.

Az új besorolás révén vasárnaptól szigorított járványvédelmi szabályokat kell követniük a Spanyolországból Németországba utazóknak. Így az érkezést előre be kell jelenteni a kormány digitális beutazási nyilvántartási rendszerében, és a határ átlépése után egyenesen házi karanténba kell vonulni tíz napra.

Mentesül a karanténkötelezettségtől az, aki teljes oltással rendelkezik, igazoltan átesett a SARS-CoV-2 fertőzésen vagy regisztrálja friss negatív vírusteszt leletét a beutazási nyilvántartásban.

A Spanyolországban nyaraló németek rendszerint repülővel utaznak, így a szigorítás a gyakorlatban nem jár nagy változással, mert a németországi járatokra eleve csakis negatív lelettel szabad felszállni, és a tesztet csakis a teljes oltást vagy a fertőzés átvészelését igazoló dokumentummal lehet kiváltani.

A német gyakorlat szerint járványügyileg kockázatos területnek számít minden ország vagy régió, ahol 50 felett van az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, azaz a megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma.

Spanyolország a német nyaralóturizmus első számú célpontja. A koronavírus-világjárvány előtti utolsó évben, 2019-ben több mint 11 millió német látogatott el a dél-európai országba. A leginkább kedvelt vidékek a Baleár-szigetek és a Kanári-szigetek. A kockázatos besorolás Spanyolország teljes területére, így a két szigetcsoportra is vonatkozik.

A három fokozatból álló német rendszer második fokozata az úgynevezett magas fertőzöttségű terület. Ebbe a kategóriába azok az országok vagy régiók tartoznak, amelyekben 200 felett van a hétnapi fertőzésgyakoriság. Az ilyen területről érkezők legkorábban az ötödik napon hagyhatják el a házi karantént negatív tesztlelettel.

Pénteken ezt a besorolást kapta egy másik népszerű nyári idegenforgalmi célpont: Ciprus.

A harmadik fokozat az úgynevezett vírusvariánssal fertőzött terület. Ebbe a kategóriába tartozik például Brazília és Dél-Afrika. Az ilyen besorolású térségből érkezőknek 14 napra kell karanténba vonulniuk, és nem rövidíthetik le vagy válthatják ki a karantént negatív SARS-CoV-2 teszttel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése