Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Március 22. 07:31, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

A készpénz-használat nem jelent extra kockázatot a koronavírus terjedésére

A készpénz-használat nem jelent extra kockázatot a koronavírus terjedésére

A koronavírus terjedése szempontjából a készpénz használata nem jelent extra kockázatot az egyéb közös használatú tárgyakkal való érintkezéshez képest - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint az MNB-n és a jegybankon kívüli készpénzlogisztikai szolgáltatók napi rutinjának a része az elhasználódott bankjegyek kiszűrése a forgalomból, azonban a hétköznapi vásárlások során mindenkor fontos az alapvető higiéniai szabályok betartása.

Több európai jegybank és a WHO is felhívta a figyelmet arra, hogy a készpénz használata nem jelent kiemelt kockázatot a koronavírus terjedése szempontjából, ugyanakkor egy szélesedő pandémiás helyzetben a megszokottnál is fontosabb az alapvető higiéniai szabályok betartása a kockázatok csökkentése érdekében.

Ezért mind a készpénzkímélő fizetési módszerek használata (bankkártya, mobiltelefon) mind a készpénzes fizetés után indokolt az alapos kézmosás és fertőtlenítés.

A jegybank a járvány elleni védekezéshez hozzájárulva logisztikai központjában átmenetileg bevezette azt az intézkedést, hogy a készpénzforgalomból naponta zárt konténerekben befizetett bankjegyeket minden esetben a vírus túlélési periódusával összhangban két hétig pihenteti.

A központban alkalmazott világszínvonalú technológia önmagában is támogatja a megelőző intézkedéseket, mivel a jegybankból kifizetésre kerülő kötegelt bankjegyeket zsugorfóliázzák és ennek során azok egy 160-170 Celsius-fok hőmérsékletű alagúton haladnak keresztül.

A készpénzlogisztikai szolgáltatók és a jegybank mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a higiéniai szabályok következetes betartása esetén a forgalomban lévő bankjegyek a pandémiás körülmények közepette se jelentsenek magasabb kockázatot, mint bármely más közösségi használatú tárgy - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni