Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Június 21. 13:04, kedd | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

A gázfogyasztás csökkentése érdekében növelné a szénerőművek energiatermelését Hollandia

A gázfogyasztás csökkentése érdekében növelné a szénerőművek energiatermelését Hollandia

A holland kormány a gázfogyasztás csökkentése érdekében a lehető legnagyobbra tervezi növelni a szénerőművek energiatermelését - jelentette a Dutchnews hírportál hétfőn.

A hírportál szerint a kormány azt tervezi, hogy az elkövetkező időszakban teljes kapacitással használja a széntüzelésű erőműveket, hogy a következő télen elegendő gáz maradjon az otthonok fűtésére télen. Hollandia korábban 35 százalékban maximalizálta a szénerőművek termelését a szén-dioxid-kibocsátás korlátozása érdekében.

"Bár jelenleg nincs akut gázhiány, ezt a lépést azért kell megtenni, hogy elegendő gáz álljon rendelkezésre a télre. Ha nem lenne különleges a helyzet, akkor ezt soha nem tennénk meg, de ez most fontos intézkedés az ellátásbiztonság érdekében - idézte a Dutchnews Rob Jetten klímavédelmi minisztert, aki a kormány hétfő esti sajtótájékoztatóján számolt be a kabinet energiaellátási terveiről.

Jetten azt is elmondta, hogy a kormány tervei szerint a nagy gázfelhasználók pénzügyi ösztönzést kaphatnak majd arra, hogy kevesebbet fogyasszanak, továbbá szeptembertől az alacsony jövedelemű háztartások pótlólagos pénzügyi segítséget igényelhetnek. A források egy része a szénerőművek tulajdonosainak a termelés leállításakor fizetett kompenzációból származó megtakarításokból származna.

Rob Jetten arra is felszólította a lakosságot, hogy tegyenek meg mindent a gázfogyasztás visszaszorítása érdekében, például zuhanyozzanak rövidebb ideig, szigeteljék jobban lakásaikat. "Minden köbméter gáz számít, még a nyári időszakban is" - mondta.
A kormány azt is bejelentette, hogy 2023 októberéig 2,3 milliárd köbméter gázt kíván kitermelni a groningeni gázmezőkön, annak ellenére, hogy korábban azt ígérte, hogy 2023-ban hivatalosan lezárja a földgázlelőhelyet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.